Trump opvallend mild en verzoenend in eerste speech voor Amerikaanse Congres

1 maart 2017
De Amerikaanse president Donald J. Trump heeft in zijn eerste speech voor het verzamelde Congres een opvallend milder discours gehanteerd dan we van hem gewoon zijn. Hij wil onder meer evolueren naar een systeem van migratie op basis van verdienste en geld pompen in scholen die zich inzetten voor achtergestelde kinderen. Hij kondigde nieuwe maatregelen aan om immigratie in te dijken en ook de muur tussen de VS en Mexico komt er, maar dat is enkel om iedereen de kans te geven op succes.

Trump startte zijn speech met een verwijzing naar de recente bedreigingen en vernielingen tegen Joodse gemeenschapscentra en begraafplaatsen en naar een haatmisdrijf in Texas. "We mogen als land dan wel politiek verdeeld zijn, we staan als land wel verenigd in het veroordelen van haat en kwaad in al hun vormen", zei Trump. De president had tot nog toe niet gereageerd op de gebeurtenissen, tot grote ergernis van de mensenrechtenverenigingen.

Muur komt er

Donald Trump kwam ook terug op de omstreden muur die hij wil bouwen op de grens met Mexico. "Ons land wil dat alle Amerikanen slagen maar dat kan niet in een klimaat van wetteloze chaos", klonk het. "De Verenigde Staten moeten de wet weer doen gelden aan de grenzen."

De bouw van de muur zal binnenkort van start gaan beloofde Trump en het bouwwerk zal "een efficiënt wapen zijn tegen drugs en misdaad". Bendeleden, drugdealers en misdadigers zullen uit de VS verwijderd worden, beloofde Trump en hij zei dat dat op dat eigenste moment al het geval was.

Nieuwe inreismaatregelen

De VS neemt sterke maatregelen om zichzelf te beschermen tegen "radicaal islamitisch terrorisme", zei Trump voorts. Een opvallend andere woordkeuze dan Obama, die altijd vermeed om die woorden te gebruiken, naar eigen zeggen om de extremisten niet aan te moedigen in hun geloof dat de VS oorlog voert tegen de islam.

Trump trok zich van die gevoeligheden niets aan en noemde het "roekeloos" om mensen ongecontroleerd mensen uit bepaalde landen het land binnen te laten. "De VS kan geen toevluchtsoord voor terroristen zijn." Hij beloofde betere screeningmethodes en zei dat de regering binnenkort "nieuwe stappen" zou ondernemen om de veiligheid van de Amerikanen te garanderen.

Symbolisch protest Democraten

De sfeer bij de eerste speech van Donald Trump voor het Congres kon overigens niet meer verschillen dan bij zijn voorganger, Barack Obama. Terwijl de Democratische verkozenen tijdens het Obama-bewind luid nog applaudisseerden en zich verdrongen bij het gangpad om de president de hand te kunnen schudden, hielden ze nu de handen stijf op elkaar.

De vrouwelijke Democraten waren ook in het wit gekleed, uit steun aan de zogenoemde suffrage movement, de campagne voor meer politieke rechten voor vrouwen en minderheden. Terwijl hun Republikeinse collega's op verschillende momenten rechtveerden bleven de Democraten ostentatief zitten.

Volgens onze Amerikawatcher Björn Soenens was het een ongewoon optimistische speech van president Trump in het Amerikaanse Congres. Programmapunten bleven dezelfde, maar de toon van de speech was volgens Soenens hoopvoller in vergelijking met zijn eerdere speeches. "Uitschuivers tijdens zijn speech waren er niet", besluit Soenens.

De volledige speech kan je hier bekijken:

Radio 1 Select