Trump president van de VS

9 november 2016
Trump president van de VS
Het is officieel: Donald Trump wordt de volgende Amerikaanse president. Hij heeft de grens van 270 kiesmannen overschreden. Na een razend spannende verkiezingsnacht blijkt dat de peilingen, die Clinton een duidelijke voorsprong gaven, ernaast zaten. De 70-jarige Trump wordt de oudste president ooit in het Witte Huis.

Als we afgingen op de peilingen zou Clinton afstevenen op een ruime zege. En bij de allereerste resultaten die binnenkwamen net na middernacht, was er voor haar nog geen vuiltje aan de lucht. Er vielen geen grote verrassingen op te merken. Trump haalde enkele veilige Republikeinse staten binnen en Clinton een aantal Democratische.

Maar vervolgens bleek dat de controversiële Trump het beter deed dan verwacht. In strijdstaten als North Carolina en Ohio stond hij al snel aan de leiding in de voorlopige resultaten. In Florida (29 kiesmannen), de belangrijkste swing state, sprongen beide kandidaten enkele keren haasje-over, maar naarmate er meer stemmen geteld werden, kwam ook daar een overwinning van Trump steeds dichterbij. In de vroege ochtend kleurde Florida officieel rood, tot grote vreugde van het Trump-kamp.

Clinton had intussen wel enkele staten met veel kiesmannen binnengehaald, zoals New York (29) -zowel haar thuisstaat als die van Trump- en Californië (55), maar dat waren verwachte overwinningen. In de strijdstaten Virginia en Nevada haalde Clinton het ook, maar haar marge bleek klein.

De zogenoemde "firewall" van Clinton, veilig geachte staten als Michigan en Wisconsin, bleek zo lek als een zeef. Michigan en Wisconsin stemmen traditioneel Democratisch, maar de grotendeels blanke bevolking had wel oren naar het verhaal van Trump, zo blijkt. In Wisconsin bouwde Trump al snel een voorsprong uit, in Michigan bleef het lang heel spannend, maar ook daar won de Republikein uiteindelijk het pleit.

Ook Pennsylvania zou volgens alle voorspellingen naar Clinton gaan. Het draaide echter uit op een nek-aan-nekrace, met Trump die verrassend als winnaar uit de bus kwam. Tegen 7 uur vanmorgen was duidelijk dat de Republikein bijna niet meer te kloppen zou zijn. Maar omdat het verschil zo klein was in een aantal strijdstaten duurde het nog een hele tijd voor Trump officieel tot winnaar werd uitgeroepen. Op het geplande overwinningsfeest van Clinton was iedereen dan al naar huis.