"Trump probeert Europa te verdelen"

20 januari 2017
Om 18 uur is het zover. Dan is Donald Trump de 45e president van de Verenigde Staten. Zelden was er op voorhand meer te doen over een inauguratie en over de President-Elect.

De Ochtend nodigde Caroline Gennez, politica bij SP.A, en Gerolf Annemans, Europees Parlementslid voor Vlaams Belang, uit naar aanleiding van de inauguratie van Donald Trump. Zij heeft haar twijfels bij Trump, hij is een fan van het eerste uur. 

Gerolf Annemans kijkt met enige bewondering naar de toekomstige president van de Verenigde Staten. Hij merkt op dat Donald Trump nu in de VS doet waar Vlaams Belang al jaren in Vlaanderen mee bezig is. Trump speelt volgens hem in op de frustratie bij de bevolking en maakt van de binnenlandse economie een prioriteit. "Trump luistert naar de mensen."

Het klopt dat Trump ingespeeld heeft op een frustratie bij de bevolking tegenover het establishment aldus Caroline Gennez. Maar zijn grote mond en scherpe tong zijn volgens haar geen garantie op een heldere visie. "Er is een verschil tussen wat Trump zegt te gaan doen en hoe zijn kabinet zichzelf probeert te profileren."

Annemans roept vooral op om af te wachten op wat Donald Trump nu gaat doen. De linkerzijde is volgens hem veel te snel om conclusies te trekken over het beleid van de man. "Als Trump doet wat hij gezegd heeft te gaan doen, dan heeft de Verenigde Staten een ander soort politicus in lange tijd."

Radio 1 Select