Trump roept in State of the Union op tot eenheid, maar blijft hameren op een muur

6 februari 2019
De Amerikaanse president heeft in zijn tweede State of the Union opgeroepen tot eenheid. Een boodschap voor de Republikeinen en Democraten, die hij vroeg niet meer als twee partijen te regeren, maar als één natie.

Desondanks blijft de president vasthouden aan de bouw van een muur aan de Mexicaanse grens. Hij kondigde voorts ook een nieuwe ontmoeting aan met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, op 27 en 28 februari in Vietnam.

Het was zijn tweede State of the Union, maar het publiek dat hem aanhoorde in het Congres verschilde enigszins van dat van vorig jaar. De Democraten hebben sinds begin dit jaar een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. De vrouwelijke Democratische parlementsleden lieten zich alvast opmerken: ze waren allen in het wit gekleed. Die nieuwe verhouding in het Huis (in de Senaat zijn de Republikeinen nog steeds in de meerderheid) zette de Amerikaanse president aan om tot eenheid op te roepen, na een periode vol polarisering tussen Republikeinen en Democraten én een shutdown van 35 dagen, de langste uit de geschiedenis.

"Ik sta hier om samen met jullie historische doorbraken te realiseren voor alle Amerikanen", sprak Trump de Congresleden toe. "Miljoenen landgenoten kijken nu naar ons en hopen dat we niet meer als twee partijen zullen regeren, maar als één natie. De agenda die ik vanavond uiteen zal zetten, is geen Republikeinse of Democratische agenda. Het is de agenda van de Amerikanen."
Trump riep onder meer op tot samenwerking tussen beide partijen op het vlak van werk, handel, infrastructuur, gezondheidszorg, immigratie en buitenlands beleid. "Samen kunnen we decennia van politieke patstelling doorbreken", zei de president. "We moeten afzien van de politiek van haat, verzet en vergelding, en het grenzeloze potentieel van samenwerking, compromis en algemeen welzijn omarmen", vervolgde Trump, die voor die woorden zelfs ostentatief applaus kreeg van Nancy Pelosi, de Democratische voorzitster van het Huis van Afgevaardigden.

Meer op vrtnws.be

Radio 1 Select