President Trump speecht over milieumaatregelen, VS-correspondent Björn Soenens: "Eén grote leugen"

9 juli 2019
De Amerikaanse president Trump heeft in een toespraak zijn milieubeleid toegelicht. Vroeger geloofde hij niet in de klimaatverandering en dacht hij niet dat de mens er verantwoordelijk voor is. Nu zegt hij dat er maar "één Amerika en één planeet" is en wil hij het milieu beschermen. Volgens VS-correspondent Björn Soenens was zijn toespraak over zijn verwezenlijkingen "één grote leugen".

Wat heeft president Trump gezegd?

In de East Room van het Witte Huis heeft Trump bijna een uur lang gesproken over het milieu. Hij zette uiteen wat zijn administratie volgens hem allemaal heeft verwezenlijkt op dat vlak. Hij benadrukte bijvoorbeeld dat het een topprioriteit is om ervoor te zorgen dat de VS "het properste water en de properste lucht ter wereld" heeft. "We hebben maar één Amerika. Er is maar één planeet," zei Trump.

Trump wil het milieu beschermen, maar daar geen jobs voor opofferen. Volgens de president is dat perfect te combineren: "Mijn administratie is bezig met het herbekijken van de slechte maatregelen van de vorige president, om het milieu beter te beschermen en om onze Amerikaanse werknemers te beschermen."

De speech doet bij velen de wenkbrauwen fronsen. "Het was een hallucinante speech," zegt VS-correspondent Björn Soenens. "Hij staat niet echt bekend als de kampioen van milieu- en de voorvechter van klimaatdoelstellingen. Hij heeft zich namelijk vrij vroeg in zijn presidentschap teruggetrokken uit het Klimaatakkoord van Parijs."

Heeft Trump effectief veel milieumaatregelen genomen?

"Ik moet eerlijk zijn: de speech was een grote leugen van begin tot het einde," zegt Björn Soenens. Volgens Trump is zijn regering de beste beheerder van publieke gronden, land dat in handen is van de overheid. Soenens: "Er is nooit een president geweest die meer publieke gronden heeft vrijgemaakt om naar olie te boren. Bepaalde natuurgebieden zijn niet langer beschermd om naar olie en gas te kunnen boren."

President Trump beweert ook dat zijn regering de 'kampioen is van het helderste water', maar hij "heeft regels teruggedraaid die stromen en rivieren moeten beschermen tegen milieuvervuiling. Die regels waren ingevoerd door zijn voorganger Obama. Hij zegt ook dat de VS minder CO2 uitstoot. Dat is strikt genomen waar: de laatste 10 jaar wordt er 10 procent minder uitgestoten, maar de doelstelling was 20 procent. En dat komt natuurlijk omdat Trump regels rond CO2-uitstoot versoepeld heeft. Steenkoolcentrales mogen meer uitstoten en er mag meer steenkool gewonnen worden."

Waarom profileert Trump zich plots als voorvechter van het milieu?

Volgend jaar zijn er in de VS presidentsverkiezingen en Donald Trump is alweer helemaal in verkiezingsmodus. "De aandacht moet afgeleid worden. Uit intern onderzoek van het Witte Huis blijkt dat er ook een pak kiezers zijn bij de Republikeinen die milieukwesties belangrijk vinden. Trump wilde dus vooral zijn achterban rood vlees toewerpen om te tonen dat er toch het een en het ander is gerealiseerd."

"In de speech werd trouwens met geen woord gerept over klimaatverandering," zegt Soenens. Donald Trump noemde klimaatverandering eerder al 'onzin'. Hij gelooft niet dat de mens impact heeft op de opwarming van het klimaat.

Iedereen die een beetje onderzoek doet, ziet dat er bepaalde maatregelen worden genomen en vervolgens wordt er gezegd dat dat niet gebeurd is. Er is een zeer grote, gapende kloof tussen retoriek en realiteit.

Bekijk hier de analyse van VS-correspondent Björn Soenens in "Het Journaal":

Bron: vrtnws.be