Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

"Trump is van huis uit een racist. Dat is geen waardeoordeel, maar een feit"

za 6 jun. - 6:22

Voor de 11de nacht op rij werd er in veel steden in de VS opnieuw geprotesteerd. Aanleiding is de dood van George Floyd, de man die stierf onder de knie van een politieagent bij een gewelddadige arrestatie. Maar de protesten gaan natuurlijk over het bredere plaatje in de VS: de ongelijkheid tussen blank en zwart. De vaak moeilijke situatie waar zwarten zich in bevinden en maar moeilijk uit kunnen onttrekken. We praten erover met Frank Albers, docent Amerikaanse cultuur aan de UAntwerpen.
"Trump is van huis uit een racist. Dat is geen waardeoordeel, maar een feit"

Al sinds de jaren 60 zien we protesten zoals vandaag ook het geval zijn in de Verenigde Staten. Philando Castille, Freddie Gray, Michael Brown, Eric Garner en nu ook George Floyd. Het zijn maar enkele van de namen van zwarte mensen die stierven door blank politiegeweld en wiens dood een golf van protest uitlokte. Maar veel is er sindsdien nog niet veranderd.

Zal dat nu wel het geval zijn? Frank Albers, docent Amerikaanse cultuur aan de universiteit van Antwerpen, denkt alvast van niet: "Het is een illusie dat er nu plots veel gaat veranderen. Obama heeft een beetje zijn best gedaan door bijvoorbeeld de extreme bewapening van agenten aan de ketting te leggen, maar die beslissing werd teruggedraaid zodra Trump aan de macht kwam. Om het probleem structureel en cultureel te veranderen, zal veel meer nodig zijn", zegt hij.

Het 'witte' huis

Wat alles vandaag bemoeilijkt is dat de zogenaamde 'white suppremacists' zich geruggesteund voelen door president Trump. "'Het Witte Huis' heeft nu wel een andere betekenis gekregen, als je het mij vraagt", zegt Albers. "Trump is van huis uit een racist. Dat zagen we al toen hij nog een vastgoedmagnaat was. Dat is geen waardeoordeel, maar een feit. En dat is vervelend als je zwart bent in de Verenigde Staten."

Zelfs corona is racistisch

Volgens Albers kan je ook niet kijken naast het corona-element: "Er zijn meer mensen gestorven aan het coronavirus in de Verenigde Staten dan in de vietnamoorlog, maar een disproportioneel aantal van die doden is zwart. Zij hebben minder toegang tot gezondheidszorg, dus zelfs corona lijkt racistisch in de Verenigde Staten."

Er is iets vreselijks mis in de dialoog tussen het blanke politieapparaat en de zwarte bevolking

De VS heeft nu een president die de natie niet probeert te verbinden, maar de nadruk legt op 'law & order' en het domineren van de straten. "'Law & order' is sowieso een verhaal van de rechterzijde in de VS", vertelt Albers. "Elke president moet geweld en plundering afkeuren natuurlijk, maar je kan er wel een verklaring voor zoeken in plaats van er direct het leger op af te sturen."

Tegenwoordig staan er zelfs witte hekkens rond het Witte Huis, nooit eerder gezien is dat. "Je krijgt nu een situatie die oorlogsachtige trekjes begint te krijgen", gaat Albers verder. "Al is een burgeroorlog nog iets helemaal anders."

Politie is ook bang

"Wat niet vergeten mag worden, is datgeweld ook leidt tot tegengeweld. Onder Obama zijn er ook wel wat agenten doodgeschoten. Als je met de politie praat, zal negen op de tien agenten zeggen dat ze zich onveilig voelen in hun job. Dus daar is ook een probleem!"

"Het is niet alleen blank, racistisch geweld tegen zwarte mannen. Er is iets vreselijks mis in de dialoog tussen het blanke politieapparaat en de zwarte, mannelijke bevolking", besluit Albers.
 

Beluister hier het volledige interview:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet