"Trump wil proactief handelen en niet wachten tot iets gebeurt"

31 januari 2017
Donald Trump introduceert een nieuw gedachtegoed in de Amerikaanse politiek dat staat voor proactief handelen in plaats van reageren op gebeurtenissen. Dat zegt Vlaming Jan Pourquoi die in de VS woont en de nieuwe Amerikaanse president volmondig steunt in zijn inreisverbod. Het protest in Europa begrijpt hij niet.

Hij is een fan van Trump van het eerste uur: Jan Pourquoi, een Vlaamse ondernemer die sinds 1987 in de VS woont en sinds 1994 Amerikaans staatsburger is. Al vier jaar maakt hij voor de Republikeinse partij deel uit van de gemeenteraad van Varnell, een dorp op het platteland van de staat Georgia.

Het inreisverbod dat Trump de inwoners van zeven landen in het Midden-Oosten heeft opgelegd, mag in binnen- en buitenland dan wel veel protest veroorzaken, Pourquoi verdedigt het met vuur. Hij ziet het als een onderdeel van een paradigm shift of verandering van wereldbeeld of gedachtegoed die Trump de Amerikaanse politiek binnenloodst. "Met deze president gaan we proactief zijn in plaats van te reageren", zegt hij in "De ochtend". "We gaan niet meer zitten te wachten tot iets gebeurt om dan na te denken over wat we kunnen doen om het niet meer te laten gebeuren."

"Dit is een Amerikaanse zaak, geen Europese"

"Het inreisverbod is slechts een van de vele elementen die de nieuwe administratie wil invoeren om de Amerikaanse natie veiliger te maken", gaat Pourquoi voort. "Ik heb daar geen problemen mee. Eigenlijk begrijp ik de heisa niet goed, zeker niet in Europa. Dit is een Amerikaanse zaak, geen Europese. De oppositie in de VS kan ik begrijpen, we zijn een democratie. Maar de hysterie die ik in Europa vaststel, begrijp ik niet."

Pourquoi draagt verschillende redenen aan voor die Europese "hysterie". "De Europese pers klopt het anti-Trump-sentiment voortdurend op", zegt hij. "Daarnaast denk ik dat de Europese politieke elite tegen het inreisverbod is omdat de bevolking zich wel eens zou kunnen gaan afvragen waarom men dit in Europa niet doet."

"In de VS zegt men wel vaker dat wij hier niet de situatie willen creëren zoals Europa dat heeft gedaan, met een zondvloed van honderdduizenden mensen die zomaar het land binnenwandelen. Dat willen we niet en dat zal Trump niet toelaten."

 

Radio 1 Select