Trump wil zich na sancties tegen Rusland opnieuw concentreren op "belangrijke zaken"

30 december 2016
De Amerikaanse president-elect Donald Trump zal naar aanleiding van de Amerikaanse sancties tegen Rusland volgende week een ontmoeting hebben met de leiders van de Amerikaanse inlichtingendiensten, om verder op de hoogte gebracht te worden van de situatie. Hij verklaarde echter ook dat zijn land zich nu opnieuw moet concentreren op belangrijke dingen.
"Het is tijd voor ons land om zich weer bezig te houden met grotere en belangrijkere zaken. Ik zal desalniettemin, in het belang van ons land en zijn geweldige burgers, een ontmoeting hebben met de leiders van de inlichtingendiensten volgende week om een update te krijgen over de situatie", klinkt de korte mededeling van de president-elect.

De ontslagnemende president Barack Obama kondigde gisteren aan dat de Verenigde Staten sancties opleggen tegen Rusland vanwege de veronderstelde hacking tijdens de presidentsverkiezingen. Zo verklaart Washington 35 diplomaten uit de Russische ambassade in Washington en het consulaat in San Francisco "non grata", wat betekent dat ze het land uit moeten, en sluiten de VS twee Russische "recreationele" vestigingen. Er zijn ook sancties tegen de Russische inlichtingendiensten GRU en FSB

Eerste Russische reactie

Moskou, dat de beschuldigingen ontkent, liet al weten "adequaat" te reageren op de sancties. Volgens functionarissen zou Rusland de sluiting geëist hebben van de Anglo-Amerikaanse School of Moskou, bericht CNN. Naar die school gaan kinderen van het Amerikaanse, Britse en Canadese ambassadepersoneel. Daarnaast zal het vakantiehuis van de Amerikaanse ambassade in Serebryany Bor, in de buurt van Moskou, gesloten worden.

De Russische ambassade in Groot-Brittannië tweette kort na de aankondiging van de sancties dat de acties van Obama een "déjà vu van de Koude Oorlog" zijn.