"Trump wou dat FBI onderzoek naar veiligheidsadviseur Flynn stopzette"

17 mei 2017
De heisa over de informatie die VS-president Donald Trump heeft gedeeld met de Russen is nog niet stilgevallen, of de enkele dagen oude crisis rond het ontslag van FBI-directeur James Comey is vanavond opnieuw in volle hevigheid losgebarsten. Volgens The New York Times zou Trump Comey gevraagd hebben om het onderzoek naar zijn nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn te beëindigen.

The New York Times heeft blijkbaar lucht gekregen van een memo die geschreven is door voormalig FBI-topman James Comey. Daarin zou staan dat president Trump Comey in het "Oval Office" in het Witte Huis zou gevraagd hebben om het onderzoek naar ongeoorloofde contacten met Rusland stop te zetten.

"Flynn is a good man. I hope you can let this go", zou Trump verteld hebben aan de FBI-directeur één dag nadat zijn nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn na nauwelijks drie weken in functie ontslagen werd. Een medewerker van Comey zou dat bevestigd hebben aan de krant.

Als dat klopt, kan dat een nieuwe politieke bom in Washington doen afgaan. Het zou aantonen dat Trump probeerde om het onderzoek naar de activiteiten van Flynn te stoppen of te dwarsbomen.

Michael Flynn moest ontslag nemen nadat gebleken was dat hij vorig jaar illegaal contact had gehad met de Russische ambassadeur Kislyak en dat toegedekt had. Later bleek dat hij ook geld uit Rusland had gekregen en dat niet had gemeld aan de Amerikaanse autoriteiten.

Enkele dagen geleden heeft Trump Comey zelf ontslagen als topman bij het FBI. Waarnemers brengen dat in verband met een onderzoek van de dienst naar contacten tussen de campagne van Trump en de Russische overheid vorig jaar. 

Het brandt in Washington D.C.

Het bewijsmateriaal voor die inmenging van Trump in een onderzoek van het FBI naar de banden van zijn medewerkers met Rusland is voorlopig nog niet echt hard, maar het komt wel op een ogenblik dat Washington in rep en roer staat, onder meer wegens geheime informatie uit Israël die Trump zou gedeeld hebben met de Russen.

Vast staat dat er binnen het Witte Huis en de regering van Trump een open oorlog woedt, er lekken voortdurend nieuwe schandalen naar buiten en de geloofwaardigheid van de president wordt daardoor ernstig geschaad. Trump zou volgens de nieuwszender CNN ook geen vertrouwen meer hebben in zijn medewerkers en omgekeerd. Zo werd enkele dagen geleden gesuggereerd dat Trump gesprekken in het Witte Huis zou laten afluisteren.

Anderzijds zitten ook de toonaangevende media zoals CNN, The Washington Post, The New York Times en zelfs de conservatieve zender Fox op ramkoers met de regering van Trump. We moeten al teruggaan tot de dagen rond het Watergate-schandaal in 1974 vooraleer er nog zo'n wantrouwen en politiek-journalistieke chaos heerstte in de hoofdstad van de VS, waar het nu blijkbaar hard tegen nog harder gaat.

Volgens Amerika-correspondent Björn Soenens heerst momenteel een oorlogssfeer in Washington.

Voor het eerst begint men te denken dat de president misschien zal moeten opstappen als de stroom onthullingen niet ophoudt

aldus Soenens in "De Ochtend" op Radio1. Luister: