Tunesië krijgt eerste homoseksuele presidentskandidaat

28 juni 2019
Tunesië krijgt voor het eerst een homoseksuele presidentskandidaat en dat is opmerkelijk, want homoseksualiteit is nog steeds verboden in het land.

Mounir Baatour heeft zich kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen in Tunesië die komende november zullen plaatsvinden. En dat is niet evident, want Baatour is homoseksueel en homoseksualiteit is nog steeds verboden in het land. Wie de regels negeert kan een celstraf van 3 jaar oplopen.

“Tunesië is een land dat in de eerste plaats gezien wordt als één van de weinige landen die de Arabische lente hebben overleefd en die daar goed mee zijn omgesprongen. Ze zijn progressiever geworden” zegt Annabel Van den Berghe, journaliste en Noord-Afrikakenner in Nieuwe Feiten.

Toch botsen sommige evoluties op weerwerk van de overheid en bevolking. “Men strijdt meer voor gelijke rechten, er leeft vanalles, maar dat betekent niet dat dat allemaal zomaar aanvaard wordt”, gaat ze verder.

Ondanks alles haalde de presidentskandidaat wel de 10.000 handtekeningen binnen die verplicht waren om deel te mogen nemen aan de verkiezingen. Maar de steun die hij krijgt zal wellicht altijd wat verdoken blijven. “Mensen willen het wel graag, maar het is niet evident om Baatour openlijk te gaan steunen. Op Twitter heeft hij bijvoorbeeld weinig volgers, wat opmerkelijk is gezien zijn positie”, aldus Van de Berghe.

Beluister het volledige gesprek met Annabel Van den Berghe:

Lees ook: