Turkije gaat door met kortwiekoperatie bij leger en media

28 juli 2016
Turkije gaat onverminderd door met een grootscheepse zuiveringsoperatie na de mislukte staatsgreep van een kleine twee weken geleden. Volgens tv-zender CNN Türk zijn 1.684 militairen ontslagen, en daarnaast zijn 3 persagentschappen, 16 tv-zenders en 45 dagbladen het zwijgen opgelegd.
Bij de ontslagen militairen zijn 87 landmachtgeneraals, 30 luchtmachtgeneraals en 32 marinegeneraals. Volgens een regeringswoordvoerder worden ze de laan uitgestuurd wegens medeplichtigheid aan de couppoging van 15 juli.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bestempelt het muilkorven van de pers als een verontrustende evolutie die het gewone politieke discours ondermijnt. Maandag raakte bekend dat er aanhoudingsbevelen tegen 42 journalisten zijn uitgevaardigd, en zondag zei president Recep Tayyip Erdogan dat er sinds 15 juli al meer dan 13.000 mensen zijn gearresteerd, onder wie meer dan 8.000 militairen, ruim 2.000 rechters en zo'n 1.500 politiemensen.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft geloofwaardige bewijzen verzameld dat verdachten worden mishandeld en zelfs gefolterd.

Bron: deredactie.be

Radio 1 Select