“Turkije lijft jihadisten in, Europa treedt niet op"

7 april 2018
Turkije verdrijft de Koerden die IS hebben verslagen met op wraak beluste jihadisten. Europa grijpt amper in, uit schrik voor nieuwe vluchtelingenstromen. "Maar die stromen worden net gecreëerd door het conflict in Afrin", zegt Pieter Stockmans.

“Het Turkse leger had al lang aangekondigd dat het Afrin, in het noordwesten van Syrië, zou willen inlijven bij een Turkse bufferzone tussen een deel van het Syrisch-Koerdische gebied en een ander deel”, legt MO*-journalist Pieter Stockmans uit in Interne Keuken.

“Zo wil Turkije vermijden dat de Syrische Koerden daar een aaneengesloten gebied zouden vormen. Turkije is bezorgd omdat de Syrisch-Koerdische militie YPG ideologisch verbonden is met de PKK, die ook in Europa op de terreurlijst staat.”

IS-strijders

“De eigen troepen zette Turkije in als luchtmacht, maar als grondtroepen gebruikt Turkije jihadistische milities, waarbinnen strijders zitten die ooit nog voor IS zouden kunnen gevochten hebben.”

“Wie weet nog wie op het terrein ooit bij welke groep gevochten heeft? We weten ook niet of er nu een Belgische IS-strijder in de operatie actief is, dat zou best kunnen.”

Wraak

“De Koerdische YPG hadden eerder, ondersteund door de NAVO, een overwinning geboekt op IS. Toen was er groot applaus, euforie, want IS was verslagen en verdreven uit het kalifaat.”

“Maar enkele maanden later verdrijft het tweede grootste leger binnen diezelfde NAVO die Koerden. En dat met hulp van jihadisten die wraak willen nemen. Gekker moet het niet worden.”

“Eigenlijk gaat het om een gedwongen bevolkingstransfer. De families van jihadistische strijders leven nu in de huizen van die Koerden. De Koerden zelf zijn gevlucht naar Aleppo, zonder sanitaire voorzieningen, met amper eten.”

Beschermer

Nochtans worden de Koerden beschermd door het grootste NAVO-leger, dat van de VS. “De Koerden in Syrië hebben enorme zorgen. Eigenlijk zijn ze nu overgeleverd aan één beschermer, de VS, die als imperialistische natie net hun grote vijand is. Maar de VS zijn op dit moment hun enige garantie om hun autonomie te behouden.”

“Maar het gaat de VS helemaal niet om de bescherming van het Koerdische project. Die spelen pure machtspolitiek. Hun doel is om de Syrische Koerden uit te bouwen als een soort van leger op de grond, om aan de onderhandelingstafel sterker te staan. Niet tegen Turkije, maar tegen Iran.”

En Europa?

“Europa is militair gezien verbonden aan de VS. Militair gezien kan Europa geen enkel gewicht in de schaal leggen. Politiek gezien zijn er hier en daar geluidjes."

"De Europese Commissie heeft een aantal verklaringen afgelegd, onder meer dat ze bezorgd zijn dat het interne evenwicht binnen Syrië verstoord wordt. Sterke verklaringen, maar de vraag is hier: wat kan Europa doen als haar grootste NAVO-bondgenoot feiten op de grond creëert die misschien een bedreiging zijn voor de veiligheid van Europa?”

Turkije geeft jihadi's een dekmantel om een tweede leven te vinden

“Die Turkse operatie is niet voorbij. Turkije blijft werken met jihadisten. Het biedt een kans, een dekmantel, voor allerlei jihadistische groepen om een tweede leven te vinden onder vleugels van een NAVO-leger.”

Panisch

“De vluchtelingendeal tussen Turkije en Europa is de hefboom die Turkije voortdurend inzet tegen de Europese Unie om van de EU gedaan te krijgen wat Turkije wil. Zelfs in weerwil van een VN-resolutie, desondanks hun samenwerking met jihadisten. Is het niet vreemd dat een land dat wil toetreden tot de EU zijn wil kan opleggen aan Europa en niet omgekeerd?”

Is het niet vreemd dat een land dat wil toetreden tot de EU zijn wil kan opleggen aan Europa en niet omgekeerd?

“Binnen Europa heerst er een panische angst voor de heropstart van een vluchtelingenstroom. En het cynische aan heel het verhaal, is dat Syrische families uit Afrin nu plannen maken om naar Europa te komen. Dus doordat Europa stil blijft, worden nieuwe vluchtelingen gecreëerd, met nieuwe plannen om naar Europa gaan, die Turkije op hun beurt zal tegenhouden.”

Herbeluister Interne Keuken hier.