Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Turkije stelt EU ultimatum inzake vluchtelingenplan

ma 1 aug. - 4:47

De Turkse regering geeft de Europese Unie nog tot oktober om de visumplicht voor Turkse burgers op te heffen. Zo niet dreigt Ankara ermee om de eerdere verdrag met de EU over de vluchtelingen op te zeggen. Of anders: Turkije dreigt ermee om een stroom vluchtelingen op Europa los te laten.
Turkije stelt EU ultimatum inzake vluchtelingenplan
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu (foto in tekst) laat in een interview met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) merken dat het geduld van de Turken met Europa opraakt.
 
Begin dit jaar had Turkije met de EU een verdrag gesloten over de opvang en doorstroom van vluchtelingen uit Syrië, Irak, Afghanistan of andere landen. Daarbij beloofde Ankara om mensensmokkelaars en illegale migratie naar Europa aan te pakken. In ruil zou Turkije dan Europees geld voor de opvang van vluchtelingen op zijn grondgebied krijgen.

Een belangrijk onderdeel van het akkoord was de belofte van de EU om de visumplicht voor Turken die naar Europa reizen, af te schaffen. Vooral dat laatste bleek voor veel EU-lidstaten een struikelblok. Vooral na de mislukte staatsgreep van 15 juli en de daarop volgende repressie vrezen veel Europese landen nu dat er nog aantallen vluchtelingen uit Turkije zelf de EU willen binnenkomen. 

Voor het Turkse regime is de visumkwestie echter erg belangrijk om te scoren bij de eigen bevolking en Ankara zet nu alles op alles. Als die zaak tegen oktober niet rond is, dreigt Turkije er nu mee om het hele vluchtelingenverdrag op te zeggen. 

Vluchtelingen als pionnen op het schaakbord?

De voorbije maanden is de vluchtelingenstroom via Turkije naar de Griekse eilanden en de Balkanroute naar de EU teruggevallen. In januari en februari van dit jaar kwamen er dagelijks nog 2.000 mensen aan op de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee. In juni waren er dag nog 50. Sinds juli stijgt dat aantal weer, mogelijk door de spanningen in Turkije zelf.

Toch lijkt de Turkse regering nu van plan om de vluchtelingen opnieuw de vrije hand te geven om Europa onder druk te zetten. Dat is een beproefde techniek die onder meer de voormalige Libische dictator Moe'ammar al-Khaddafi jaren geleden al gebruikte om betere relaties met de EU los te peuteren.

Hoe dan ook kan men er niet omheen dat de relaties tussen de EU en Turkije naar een dieptepunt gaan, ook al wegens de groeiende onderdrukking van de burgerrechten en vrijheden in Turkije zelf. Toch moet de Turkse president Erdogan ook opletten. Na jaren van forse economische groei -die de basis vormt voor zijn populariteit in eigen land- is er zand in de economische machine gekomen en het geweld in Syrië en Irak is steeds meer overgeslagen naar Turkije zelf met terreuraanslagen van IS en aanvallen van Koerdische groepen. 

Die groeiende problemen -aangevuld met interne conflicten- hebben ertoe geleid dat Erdogan blijkbaar de ruzie met Rusland wil bijleggen, enkele maanden nadat Turkse vliegtuigen een Russische Soechoj hadden neergehaald boven het grensgebied met Syrië. 

Bron: deredactie.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet