Turkije verzet zich niet langer tegen NAVO-lidmaatschap van Finland en Zweden

29 juni 2022
© Marek Studzinsky (Unsplash)
Turkije zal de aanvraag van Finland en Zweden om toe te treden tot de NAVO toch steunen. Dat zijn de drie landen overeengekomen op de NAVO-top in Madrid. Zweden en Finland willen lid worden van het militaire bondgenootschap omdat ze zich bedreigd voelen door Rusland. Luitenant-Generaal Claude Van de Voorde, de Belgische vertegenwoordiger van de NAVO, zegt wat dit doet met de NAVO op militair vlak.

Op 18 mei dienden Finland en Zweden officieel hun aanvraag in om toe te kunnen treden tot de NAVO, het westerse militaire bondgenootschap. Beide landen hebben een lange geschiedenis van militaire neutraliteit, maar de oorlog in Oekraïne heeft de publieke opinie er drastisch veranderd. 

De NAVO-lidstaten reageerden positief op die aanvragen, enkel Turkije lag dwars. Het verzet van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan had te maken met de aanwezigheid in Finland, en vooral in Zweden, van groepen en personen die door de Turkse regering als "terroristisch" worden beschouwd of die in hun ogen te nauw aanleunen bij terroristische organisaties. Het gaat om de Gülen-beweging en Koerdische organisaties als de PKK.

Alle 30 NAVO-landen moeten instemmen met de kandidatuur en dus was het belangrijk voor Finland en Zweden om ook Erdogan te overtuigen. Dat is nu gelukt, zegt de Finse president Sauli Niinisto en wordt bevestigd door secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

Militaire impact

Luitenant-Generaal Claude Van de Voorde, de Belgische vertegenwoordiger van de NAVO, geeft meer uitleg over de militaire toekomst van de NAVO. “Zowel Zweden als Finland zijn landen met kwalitatieve legers, die al steeds vaker deelnamen aan andere operaties zoals in Afghanistan."

Dat zal zorgen voor een andere dynamiek op de Noord-Oostelijke flank van de NAVO. "Ze maken de NAVO sterker." Beide landen traden toe tot de NAVO nadat Rusland Oekraïne binnenviel. "Dat wil zeggen dat die landen zich toch bedreigd voelen.” 

Verder wil de NAVO haar snel inzetbare troepen opschalen van 40/000 naar 300.000. “Het initiatief moet gezien worden in een context van ontrading en verdediging. Het beoogt een oproep naar de lidstaten toe om meer gevechtstroepen in te zetten", zegt Van de Voorde, "Lidstaten moeten kijken naar de capaciteiten waarover zij beschikken en dan beslissen wat ze met de NAVO willen delen."

Bron: vrtnws en 'De Ochtend'