Turkse ouders halen kinderen weg uit Lucerna-colleges na "haatcampagne"

18 augustus 2016
Verschillende ouders halen hun kinderen weg uit de Turkse Lucerna-scholen in ons land. Ze hebben schrik om voor landverrader te worden uitgemaakt, want die scholen maken deel uit van de beweging van de Turkse geestelijke Fethullah Gülen.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan stelt Fethullah Gülen verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep vorige maand. Die beschuldiging heeft gevolgen tot in het buitenland. In ons land bijvoorbeeld kan Erdogan op veel steun rekenen bij de Turkse gemeenschap. Turken die aanleunen bij de beweging van Gülen, moeten daardoor soms heel wat verduren.
Het gaat zo ver dat verschillende ouders hun kinderen weghalen van de Lucerna-colleges in ons land, zo schrijft De Standaard. Die scholen maken deel uit van de beweging van Gülen. De ouders hebben schrik om door de aanhangers van Erdogan voor landverrader te worden uitgemaakt.

Er is een echte haatcampagne tegen de Gülen-sympathisanten en onze scholen opgestart, zegt Ozkan Cetin, algemeen directeur van de Lucernacolleges in Vlaanderen, in het radionieuws. "Hoe groot het effect zal zijn, zullen we pas merken op 1 september." De directie van de Lucerna-colleges bekijkt of ze juridische stappen kan ondernemen tegen de haatberichten. Ze heeft ook aan de politie gevraagd om bij de start van het schooljaar een oogje in het zeil te houden, zodat alles ordelijk kan verlopen.

"Niet laten beïnvloeden door roddels"

Een van die Lucerna-colleges staat in de Limburgse gemeente Houthalen-Helchteren. Burgemeester Alain Yzermans (SP.A) bevestigt in De Ochtend dat de ouders van de kinderen op de school in zijn gemeente onder druk staan om hun kinderen uit te schrijven. "We hebben verschillende gesprekken gehad met de directeur van het Lucerna-college en zij hebben aanwijzingen dat een aantal ouders inderdaad onder druk staan om hun kinderen niet te laten komen", zei hij in "De ochtend".

Yzermans heeft in eigen naam een brief geschreven naar de leerlingen van de school waarin hij hen aanraadt "om zich niet te laten beïnvloeden door welke roddel of foutieve informatie over de scholen dan ook".

De burgemeester benadrukt dat het Lucerna-college een vrije niet-confessionele school is die door het ministerie is erkend en een goede kwaliteitsschool is. "De kinderen krijgen les volgens een pedagogisch concept dat te vergelijken is met dat van het gemeenschapsonderwijs."

Radio 1 Select