Turkse vrouw kan gemakkelijker van haar nationaliteit afgeraken dan Turkse man

29 juli 2016
N-VA-parlementslid Zuhal Demir is tégen de dubbele nationaliteit, maar is zelf wel Belgisch-Turks. Is het technisch gezien inderdaad zo moeilijk om als Turkse Belg/Belgische Turk, van die Turkse nationaliteit af te geraken?

Professor Patrick Wautelet, gespecialiseerd in nationaliteitsrecht: "Als Turkse vrouw is het makkelijker om van je nationaliteit te geraken dan voor Turkse mannen, want Turkse mannen mogen geen afstand doen van hun nationaliteit zolang ze hun dienstplicht nog niet vervuld hebben. Turkse mannen kunnen dat wel afkopen, maar dat kost veel geld (tot 10.000 euro).

Daarnaast, Zuhal Demir kan zelf geen afstand doen van haar nationaliteit, dat recht heeft ze niet. Het is de Turkse Minister van justitie die in alle eer en geweten autonoom beslist of hij zo'n verzoek zal inwilligen. Een ander land, Marokko bijvoorbeeld, daar is het zo mogelijk nog moeilijker, want daar moet de koning van Marokko beslissen over het verzoek om van je nationaliteit te geraken. Over de situatie in Marokko is trouwens heel weinig geweten.", aldus professor Wautelet

"Binnen Europa gaat dat wel makkelijker. Een Belgische Fransman of Franse Belg kan makkelijker afstand doen van één/of de andere nationaliteit."

 

Beluister het volledige interview: