Tussen twee werelden

24 oktober 2020
Uitgeverij Polis - G. Kamanayo
Kinderen van de zonde, zo werden ze genoemd. Georges Kamanayo is één van hen: zijn moeder was zwart en Rwandees, zijn vader was blank, een Belgische koloniaal, getrouwd met een Française. Voor de Rwandezen is Georges geen Rwandees, voor de Belgen is Georges geen Belg. Voor de blanken is hij zwart, voor de zwarten is hij blank. Hij is verloren tussen twee werelden.

Gemengde koppels waren verboden in de koloniale staat. Mestissen, kinderen van gemengd bloed, waren een probleem. Ze vertroebelden de strikte grens tussen blank en zwart. Ze waren een bedreiging voor de koloniale rassenscheiding.

Toen hij dertien jaar was, werd Georges Kamanayo weggehaald bij zijn Rwandese moeder. Het zou decenia duren voor hij haar terug zou zien. Hij kwam in België terecht bij een adoptiegezin.

Tussen 1959 en 1962 was dat het lot van een kleine duizend kinderen uit Rwanda, Burundi en Congo. De Belgische staat organiseerde de uitwijzingen: broers en zussen werden van elkaar gescheiden, namen en voornamen werden veranderd, geboortedata gewijzigd, de kinderen waren hun identiteit kwijt.

Georges Kamanayo gebruikt het correcte woord: hij en zijn lotgenoten werden ontvoerd. Op 4 april 2019 heeft premier Charles Michel hiervoor officieel excuses aangeboden

Tussen twee werelden is het boek dat Georges Kamanayo heeft geschreven over de zoektocht naar zijn moeder, zijn vader en zichzelf.