Twan Huys: "Bertolucci schaamde zich, maar had er geen spijt van"

6 december 2016
De boterscène, dat is de naam waaronder de befaamde anale verkrachtingsscène bekend geraakte sinds dit weekend groot nieuws in Hollywood en wat nieuws is in Hollywood, is nieuws over de hele wereld. Regisseur Bernardo Bertolucci praatte in 2013 over deze scène in een interview met de Nederlandse journalist Twan Huys.

College tour

Ik wilde haar laten reageren als het meisje dat ze was, niet als een actrice, daarom vertelde ik haar niets over de boter.

Dat vertelde regisseur Bernardo Bertolucci aan Twan Huys, een Nederlandse journalist die hem interviewde tijdens het programma 'College tour'. Maar waarom komt dit nu pas aan het licht?

"Ik vind het zelf ook een bijzonder fenomeen. Het werd eerst gespeeld tijdens een Spaans congres rond vrouwenmishandeling, dan werd het het blad 'Elle' opgepikt en vervolgens heeft actrice Jessica Chastain er op gereageerd. Zo is de bal aan het rollen geraakt."

Schaamte, maar geen spijt

Tijdens de voorbereiding van zijn interview met Bertolucci had Huys een interview met Actrice Maria Schneider gezien, waarin ze zei dat ze min of meer verkracht was in de bewuste scène. Tijdens het interview met Bertolucci speelde Huys het fragment waarin Maria Schneider verkracht wordt opnieuw af en vroeg hij er naar.

"Hij zei dat hij zich nog steeds schaamde, maar dat hij er geen spijt van had. Bertolucci wilde een authentieke expressie van walging en woede op haar gezicht zien, en dat ging voor hem enkel zo."

In zijn reactie nu zegt Bertolucci dat Schneider wel degelijk wist dat er een verkrachtingsscène in het script stond en dat ze enkel van dat ene detail (de boter) niet op de hoogte was. Maar dat weet Huys nog niet zo: 

Als ze enkel dat ene detail niet wist, dan hoefde hij zich niet te schamen. En dat deed hij wel degelijk.