Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Twee dagen na bevalling al naar huis? "Dit is geen besparingsoperatie"

di 17 okt. - 5:36

Het UZ Leuven, het Heilig Hart Ziekenhuis in Leuven en de vzw De Bakermat werken samen aan een proefproject om pas bevallen moeders al na 2 dagen naar huis te laten gaan. Nu is dat nog gemiddeld 4 dagen. Het experiment loopt intussen één jaar en de eerste bevindingen zijn positief.
Of het proefproject binnenkort de norm zal worden voor de hele zorgsector, is voorlopig nog niet duidelijk (Foto: Belga)

Minder dagen in het ziekenhuis en meer zorg in eigen huis. Dat is het opzet van een proefproject van de vzw De Bakermat waar ook de UZ Leuven en Heilig Hart Leuven aan meewerken.

Gemiddeld verblijft een pas bevallen vrouw zo’n vier dagen in het ziekenhuis voor kraamzorg. Met dit project wordt onderzocht of dat veel korter kan. Belangrijk detail: het gaat hier voor alle
duidelijkheid enkel over ongecompliceerde zwangerschappen en bevallingen. Daarnaast worden de moeders na hun opname ook thuis zeer goed opgevolgd.

Tussentijdse evaluatie

Ongeveer 1.450 vrouwen namen deel aan het proefproject, dat precies twee jaar lang zal duren. En de eerste tussentijdse evaluatie blijkt opvallend positief. Ruim negentig procent van de moeders gaf aan tevreden te zijn over de zorg tijdens hun verkort kraamverblijf. Niemand moest na een bevalling opnieuw opgenomen worden en er werden geen noemenswaardige medische problemen gemeld.

“Het eerste rapport is goed. Het proefproject zit medisch en klinisch goed ineen”, vertelt Anne Dedry van de vzw De Bakermat, een expertisecentrum dat focust op kraamzorg. “Dit is geen besparingsoperatie”, benadrukt ze. “Maar ziekenhuisbedden zijn duur en schaars. Ze moeten dienen voor echt moeilijke medische situaties. Als het gaat over zwangerschappen zonder complicaties, waarbij er niets mis is met moeder of kind, kunnen we patiënten perfect sneller naar huis laten gaan. Op voorwaarde dat de thuiszorg goed uitgebouwd is en goed georganiseerd is.”

Werkpunten

Maar er zijn ook nog een pak werkpunten. “Op dit moment werken we nog te veel met papier. We zouden moeten streven naar één elektronisch medisch dossier dat alle zorginstellingen met elkaar kunnen delen. Nu is er nog te veel papierwerk gemoeid met een bevalling. Bovendien is de werkdruk voor het zorgpersoneel nog zeer hoog. De vroedvrouwen en artsen moeten op een iets kortere tijd meer dingen checken. Maar dat is een kwestie van wennen en vertrouwen kweken, da’s een proces dat de zorgverstrekkers in het ziekenhuis en de zorgverstrekkers thuis samen moeten ontwikkelen.”

Of het proefproject binnenkort de norm zal worden voor de hele zorgsector, is voorlopig nog niet duidelijk. “Die vraag zal je moeten stellen aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block”, zegt Dedry. “Maar wat ons betreft zijn we klaar om dit uit te rollen.” Wordt dus ongetwijfeld nog vervolgd.

Bron: vrtnws.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet