Twee doden bij aardbeving voor Turkse en Griekse kust

21 juli 2017
Voor de Turkse en Griekse kust heeft zich afgelopen nacht een zware aardbeving voorgedaan. De beving had een kracht van 6,7 en werd gevolgd door verschillende naschokken. Volgens het Griekse persagentschap Ana zijn op het eiland Kos 2 mensen om het leven gekomen en vielen zeker 100 gewonden. Reisorganisator Tui Belgium laat weten dat alle Belgische toeristen die via hen in Bodrum en Kos verblijven, ongedeerd zijn.

De beving had volgens het Amerikaanse geofysisch instituut USGS een kracht van 6,7. Ze vond plaats om 1.31 uur lokale tijd, het epicentrum lag op zowat tien kilometer ten zuidoosten van Bodrum. Nadien volgden verschillende naschokken.

De autoriteiten waarschuwden de bevolking om weg te blijven van de stranden, uit vrees voor een tsunami. Volgens het Europees-Mediterraans Seismologisch Centrum (EMSC) zou er ook daadwerkelijk een weliswaar kleine tsunami plaatsgevonden hebben.

De door de tsunami veroorzaakte golven zouden volgens ooggetuigen een havenwijk overstroomd hebben. Een veerboot kon volgens de Griekse omroep ERT door de schade niet aanleggen in de haven van Kos.

Ongeruste vakantiegangers

Op het moment van de beving was het erg druk in de bars op Kos. Het dak van een van die bars stortte in, met de twee dodelijke slachtoffers tot gevolg. De twee doden zijn "buitenlanders", hoogstwaarschijnlijk toeristen, aldus de burgemeester.

Heel wat ongeruste vakantiegangers in de getroffen streek maakten op Twitter gewag van de beving. Hotelgasten op Kos mochten de hotels een tijdlang niet meer in en spraken over barsten in pleisterwerk en muren van gebouwen. Op sociale media circuleerden ook foto's van materiële schade en overstromingen.

Er is vooral schade in het centrum. Minstens honderd mensen raakten gewond. In het ziekenhuis van Kos werden drie zwaargewonde slachtoffers binnengebracht, maar ze zijn niet in levensgevaar, zo meldt een arts van het ziekenhuis aan ERT.

Reisorganisator Tui Belgium heeft 1.500 Belgische toeristen die vanuit Brussel naar Kos gevlogen zijn en 1.200 naar Bodrum. Iedereen bleef ongedeerd, zegt woordvoerder Piet Demeyere. "Op dit ogenblik hebben wij nog geen enkele melding gekregen dat er onder onze klanten gewonden zijn."

Voorlopig heeft Tui nog geen plannen om toeristen vervroegd terug naar huis te halen. "Wij vergaderen hier later nog over waarin wij de situatie evalueren en of er vragen zijn van mensen om terug naar huis te komen."

Ziekenhuis geëvacueerd

In Bodrum werd uit voorzorg het ziekenhuis van de stad geëvacueerd. Mobiel bellen was er niet mogelijk omdat het netwerk overbelast was. De Turkse televisie toonde beelden van mensen die in paniek de straat oprennen.

Midden juni werden de Griekse eilanden Lesbos en Chios en het westen van Turkije nog getroffen door een aardbeving. Toen viel er een dodelijk slachtoffer op Lesbos en raakten tientallen woningen beschadigd.

Meer op deredactie.be