Twee jaar na het gebruik van malariamiddel Lariam heeft Stromae nog altijd bijwerkingen

6 september 2017
Twee jaar geleden zou Stromae touren door Afrika, maar veel kwam daar niet van in huis. Zijn malariapillen bezorgden hem angstaanvallen en hallucinaties, waardoor hij vroeger naar huis moest. Vandaag, twee jaar later dus, heeft hij nog altijd last van die neveneffecten. Maar waarom wordt het geneesmiddel niet uit de handen genomen? Dokter Ula Maniewski (van het Instituut voor Tropische geneeskunde) reageert in "Nieuwe Feiten".

Of de oorzaak van Stromaes angstaanvallen enkel bij de malariapillen ligt, weet dokter Maniewski natuurlijk niet. Ze is niet de dokter van Stromae. Maar wel kan ze bevestigen dat Lariam bij 10 procent van de gebruikers bijwerkingen geeft zoals psychologische stoornissen, hevige en angstaanjagende dromen, en angstaanvallen of hallucinaties. Maar niet iedereen van die 10 procent heeft hevige reacties. De meerderheid van de gebruikers heeft zelfs geen last.

Dat het medicijn jarenlang doorwerkt is nog zeldzamer. Maar het kan wel. We weten ook niet of Lariam de enige oorzaak was, of “een trigger van iets dat onderhuids aanwezig is”, zegt Maniewski. En eigenlijk moet dat op voorhand best gescreend worden. Ze adviseert:

Als er problemen zijn tijdens je reis: stop meteen met het innemen van je pillen. En contacteer je arts.

Tegenwoordig schrijft men trouwens veel vaker Malarone voor in plaats van Lariam. Lariam wordt enkel nog gebruikt bij mensen die het vroeger zonder problemen hebben genomen. Er is namelijk een verschil in prijs, en het is gebruiksvriendelijker (je moet het maar één keer per week nemen bijvoorbeeld).

Maar als er dan toch zoveel bijwerkingen zijn: waarom nemen we het medicijn dan niet uit de handel? “Omdat het in een bepaalde niche wel nog zinvol is” besluit dokter Maniewski. “Maar dan wel mits een goede screening.”