Twee jonge Vlaamse onderzoeksters op prestigieuze Forbes-lijst '30 under 30'

12 februari 2019
Hannelore Bové (Universiteit Hasselt) en Angelique Van Ombergen (Universiteit Antwerpen) zijn door het Amerikaanse tijdschrift Forbes opgenomen in de prestigieuze '30 under 30'-lijst voor meest beloftevolle Europese onderzoekers in de gezondheidswetenschappen.

"Dit is een heel mooie erkenning en een unieke kans om ons onderzoek ook internationaal nog meer bekendheid te geven”, zegt dr. Hannelore Bové (28) in een reactie. Zij krijgt de nominatie voor haar onderzoek waarmee ze erin slaagde om roetdeeltjes in menselijke stalen zoals bloed of urine te detecteren. Bové was vorig jaar ook 1 van de 5 finalisten voor het “grootste wetenschapstalent van 2018”, een wedstrijd van het tijdschrift New Scientist. 

Ruimtevluchten

Angelique van Ombergen (29) onderzoekt hoe het menselijke lichaam reageert op ruimtevluchten en hoe mensen op andere planeten zouden kunnen leven. Dat doet ze door veranderingen in de hersenen van astronauten te bestuderen, maar ook door zelf in een nagebootste omgeving van de planeet Mars te leven. Momenteel is ze als “Science Coordinator for Human Research” verbonden aan het European Space Agency.

3 lijsten

Sinds 2012 stelt het Amerikaanse zakelijke tijdschrift Forbes een lijst samen van personen onder de 30 jaar die de toekomst vorm zullen geven. In deze lijst komen niet alleen jonge onderzoekers, maar ook ondernemers, kunstenaars en beroemdheden aan bod. Forbes stelt zowel een lijst op voor Amerika, als voor Azië en Europa.

Iemand heeft me blijkbaar anoniem bij Forbes voorgedragen.

"Iemand heeft me blijkbaar bij Forbes voorgedragen zonder dat ik het wist", zegt Hannelore Bové over haar bekroning in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Vervolgens heb ik van Forbes een uitgebreide vragenlijst gekregen die ik moest invullen. Ze wilden onder meer weten hoe ik in de wetenschappen terecht ben gekomen en naar welke onderzoekers ik opkijk." Blijkbaar hebben haar antwoorden Forbes dus overtuigd.

"Vroeger werd het aantal roetdeeltjes in de lucht louter gemeten door meetstations", vertelt Bové over haar onderzoek. "Maar zo weet je natuurlijk niet hoeveel van die roetdeeltjes in ons lichaam terecht komt. Met mijn methode kom je dat wel te weten. Je kunt voor elk individu precies achterhalen hoeveel roetdeeltjes het heeft binnen gekregen. Zo kun je ook directe verbanden leggen met bepaalde gezondheidseffecten."

Bekendheid buiten de landsgrenzen

Bové is vooral blij dat haar onderzoek nu ook buiten België bekendheid krijgt. En ze is ook blij dat ze de onderscheiding mag delen met een vrouwelijke collega. Het sterkt haar in de overtuiging dat het wetenschappelijk onderzoek in België op een hoog niveau staat.

Beluister het gesprek met Hannelore Bové in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'