Twee op de drie werknemers vinden loon op basis van prestaties beter

15 februari 2019
Heel wat werknemers in Vlaanderen krijgen liever een loon op basis van individuele prestaties dan op basis van een vast loonbarema en het aantal dienstjaren.

Dat schrijft Het Laatste Nieuws op basis van een onderzoek van de Vlerick Business School en Vacature.com. "Vooral oudere werknemers willen verloond worden met barema's. We zien ook een verschil op hiërarchisch niveau. Bij de uitvoerende bedienden wil tot 60% van de mensen een loon krijgen op basis van prestaties, op het managementniveau loopt dat op tot 80%", zegt professor Xavier Baeten van de Vlerick Business School.

"Het gras is altijd groener aan de overkant", zegt hij. "Heel wat werknemers denken dat ze meer zullen verdienen met een prestatiegericht loon, maar dat is niet altijd het geval. Prestatiegelateerde lonen werken, maar concepten als rechtvaardigheid, inspraak en communicatie zijn daarbij belangrijk." 

Rechtvaardig?

Baeten benadrukt dat dit niet betekent dat ervaringsgerelateerde beloning volgens de onderzoekers onzin is. Barema's moeten volgens Baeten zeker niet op de schop. Hij pleit voor een combinatie van barema (ervaring) en prestatie. "Er zijn veel barema's met te veel stappen om loonsverhogingen te krijgen. Ik zou voorstellen om die stappen te beperken in de tijd, en dat te combineren met een systeem van variabele verloning , op basis van prestaties. Zo garandeer je de betaalbaarheid voor de bedrijven, maar tegelijk ook de rechtvaardigheid voor de werknemers."

Herbeluister het interview met Baeten in 'De Ochtend'

Lees ook: