Twee scholen dicht wegens besmettingen met Britse variant: "Duizenden in quarantaine door nalatigheid van enkelen"

18 januari 2021
Twee scholen, in Edegem en Kontich, moeten een week dicht omdat er personen positief hebben getest op de Britse variant van het coronavirus. Het gaat om basisschool OLFA Elsdonk en de middelbare school Sint-Jozef in Kontich. De basisschool Sint-Jozef is op dit moment niet getroffen. Beide scholen hebben aan de ouders laten weten dat de leerlingen, het personeel en hun gezinsleden de komende week in quarantaine moeten gaan. Het gaat om duizenden mensen.

De burgemeesters van Edegem en Kontich bevestigen op Radio 2 Antwerpen dat de besmette personen op reis gingen: "Het klopt dat als iedereen zich aan de regels en voorschriften had gehouden, we vandaag niet in deze miserie hadden gezeten."

De opkomst van de Britse variant van het coronavirus laat zich nu ook voelen in het Vlaamse onderwijs. Meer bepaald in de provincie Antwerpen. Daar worden basisschool OLFA Elsdonk in Edegem en middelbare school Sint-Jozef in Kontich onmiddellijk gesloten omdat er personen positief getest hebben op de besmettelijke variant van het virus.

In Edegem gaat het om twee positieve testen bij leerlingen, in Kontich om één positieve test. "We weten om wie het gaat en het is iemand van de middelbare school in Kontich", zegt burgemeester Bart Seldeslachts (N-VA) in "Start Je Dag" op Radio 2 Antwerpen. "De lagere school is dus op dit moment niet getroffen, want de lagere en de middelbare school liggen niet op dezelfde plaats en zijn dus fysiek van mekaar gescheiden."

De burgemeester benadrukt dat de besmetting buiten de school gebeurde. "Het was heel snel duidelijk dat het om de Britse variant ging en via bronnenonderzoek hebben de eerstelijnszone en het UZA ook achterhaald hoe de besmetting tot stand is gekomen. Het zijn mensen die op reis zijn geweest. Of die zich hebben laten testen of niet, dat weet ik niet. Maar de besmetting is dus wel ontdekt en we zitten er kort op. Nu moeten we ervoor zorgen dat virus het niet verder verspreid wordt."

De burgemeester van Edegem, Koen Metsu (N-VA) wijst wel op de verantwoordelijkheid van de besmette personen: "We hebben afgesproken dat we er niet dieper op zouden ingaan, maar het klopt wel dat als iedereen zich aan de voorschriften had gehouden, we nu niet in deze miserie hadden gezeten. Dat is heel erg te betreuren. Het gaat over duizenden mensen, als je alle volwassenen erbij telt, die nu getroffen zijn door de nalatigheid van enkelen. Dat is een verpletterende verantwoordelijkheid die vandaag nog eens onderstreept wordt."

Drastisch

Na overleg met professoren Herman Goossens en Guy Hans, en het CLB wordt meteen drastisch ingegrepen om een verdere verspreiding tegen te gaan. Niet alleen de leerlingen en het personeel van beide scholen moeten al zeker tot en met zondag 24 januari in quarantaine gaan, ook al hun gezinsleden moeten in quarantaine gaan.

Alle leerlingen en personeelsleden van beide scholen worden eerstdaags getest. Bij de Edegemse school zal dat maandagnamiddag al gebeuren, in Kontich wordt er dinsdag getest. "In de eerste plaats zullen alleen de leerlingen en het personeel getest worden", zegt burgemeester Seldeslachts. "Dinsdagavond, ten laatste woensdagochtend voor de laatste testen, zouden we de resultaten moeten hebben en afhankelijk daarvan zal bekeken worden of er nog meer mensen moeten getest worden."

Verregaande gevolgen

"We hebben de beslissing samen genomen, om de verspreiding van de Britse variant in de regio Antwerpen tegen te gaan", zegt burgemeester Seldeslachts. "We beseffen dat deze maatregel verregaande gevolgen heeft: zo'n 1.450 leerlingen, een 250 personeelsleden én al hun gezinsleden moeten in quarantaine gaan. Maar met de eindstreep van de coronacrisis in zicht is het des te belangrijker om de verspreiding van het virus tegen te gaan. We gaan dus als gemeente ook controleren dat iedereen zich aan de quarantaine houdt. Daarvoor gaan we vandaag de afspraken maken, want het is wel ineens heel veel volk in Kontich."

In Edegem moet burgemeester Koen Metsu (N-VA) zelf een week in quarantaine omdat zijn kinderen op de betrokken school zitten. “We moeten het zekere voor het onzekere nemen”, zegt Metsu. Hij geeft toe dat de genomen maatregelen erg verregaand zijn, maar de geraadpleegde experten zeiden dat hier niet aan te tornen valt.

Luister naar burgemeesters Bart Seldeslachts en Koen Metsu, en aansluitend naar Stefan Grielens, directeur van de vrije CLB's:

Bron: vrtnws.be, Radio 2 en 'De Ochtend'

Lees ook: