Tweede dodelijke slachtoffer geborgen na instorting Antwerpse school in aanbouw, weinig hoop voor 4 vermisten

19 juni 2021
© Nicolas Maeterlinck (Belga)
In Antwerpen is rond 6 uur vanmorgen een tweede dodelijke slachtoffer geborgen van onder het puin van een school in aanbouw die gisteren gedeeltelijk is ingestort. Er zijn nog 4 andere bouwvakkers vermist. "Er is weinig hoop dat we ze nog levend gaan terugvinden", legt de brandweer van Antwerpen uit aan VRT NWS.

Gisteren in de namiddag is basisschool Zuidzin in de wijk Nieuw Zuid ingestort. Het gebouw was nog in aanbouw en had tegen het begin van het nieuwe schooljaar in september moeten openen. De precieze oorzaak van de instorting is nog niet bekend. Er viel al zeker twee doden. De eerste is afgelopen nacht geborgen, de tweede om 6 uur vanmorgen.

"Om 4 uur vannacht is het eerste slachtoffer geborgen", zegt Marie De Clercq van de Antwerpse brandweer. "Dat is het slachtoffer dat gisteren al gelokaliseerd was door de hulpdiensten. Niet veel later rond 6 uur vanmorgen is het tweede slachtoffer gelokaliseerd en ook geborgen."

Er zijn ook nog 4 bouwvakkers vermist. Om 1 uur vannacht zijn de werken tijdelijk stilgelegd. "We hebben alle machines uitgezet zodat we in volledige stilte konden horen of we nog signalen kregen van onder het puin", legt De Clercq uit. "Het heeft helaas niet veel opgeleverd."

De kans lijkt klein dat de vermisten levend van onder het puin worden gehaald. "We hebben heel lang gesproken over een reddingsoperatie, omdat we lang hoop hadden om ze levend terug te vinden. Maar nu vrezen we dat er geen goed nieuws meer zal komen."

Van de slachtoffers zouden er zeker 3 de Portugese nationaliteit hebben, is ons uit goede bron bevestigd.

Van de mensen die gisteren vanonder het puin werden gehaald, zijn er acht zwaargewond. Vier van hen verkeren in kritieke toestand. Eén iemand raakte lichtgewond.

Bron: vrtnws.be

Beluister de stand van zaken uit 'De Ochtend' via Radio 1 Select.