Tweede patiënt overleden aan de gevolgen van legionella: "We roepen op, hoe moeilijk het ook is, om niet te panikeren"

16 mei 2019
In Gent is opnieuw een patiënt overleden aan de gevolgen van een legionellabesmetting. Dat bevestigt het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid. Het gaat om een 70-jarige man uit Evergem. De ongerustheid bij de inwoners neemt toe, mensen willen nu echt wel weten wat de oorzaak is, zegt burgemeester Joeri De Martelaere in 'KIES19'.

We roepen op, hoe moeilijk het ook is, om niet te panikeren

Het totale aantal bevestigde patiënten stond op zeventien. Maandag overleed een eerste patiënt in het Universitair Ziekenhuis Gent en woensdagavond meldde het Agentschap Zorg en Gezondheid dat er een tweede dodelijk slachtoffer is. De patiënt, een 70-jarige man uit Evergem, overleed in het AZ Sint-Lucas. Hij had een verminderde weerstand, wat bevestigt dat vooral oudere of verzwakte mensen gevoeliger zijn voor de ziekte.

Nu er een tweede patiënt overleden is, neemt de ongerustheid van bij inwoners van Evergem toe. Dat zegt burgemeester Joeri De Martelaere (N-VA). De mensen willen nu echt wel weten wat de oorzaak is. "Wij weten wat het níet is, we weten nog niet wat het wél is. We hebben al meerdere keren gecommuniceerd dat het geen kwaad kan om leidingwater te drinken, te douchen..."

Volgende week maandag worden nieuwe resultaten verwacht, zegt burgemeester De Martelaere. "Daar verwachten wij heel veel van. Wij zullen ook moeten kijken welke stappen wij als bestuur moeten zetten, als verantwoordelijke voor onze inwoners, als daar geen duidelijkheid uit zou blijken." "We roepen op, hoe moeilijk het ook is, om niet te panikeren" 

Zes andere patiënten die besmet waren, zijn intussen thuis. Er liggen in totaal nog negen mensen in het ziekenhuis. Zeven mensen zijn aan de beterhand, twee patiënten liggen nog op intensieve zorg. Een van hen verkeert in kritieke toestand.

Alert blijven voor symptomen

Legionella is een bacterie die ontstaat in warm water en die zich verspreidt via waterdamp of -nevel. Je kan niet besmet raken met de legionellabacterie door het water te drinken, maar wel door besmette waterdruppels in te ademen. Legionella is niet overdraagbaar van mens op mens.

"Legionella kan een zeer ernstige ziekte zijn, die vooral toeslaat bij mensen die al verzwakt zijn, hetzij door ouderdom of door onderliggende ziekte", legt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid uit. "Bij de meeste mensen kan dankzij een antibioticakuur het ergste wel vermeden worden."

Het belangrijkste advies voor wie zich zorgen maakt, is om heel attent te blijven voor de symptonen. "Als je een droge hoest hebt of als je hoofdpijn of koorts hebt, aarzel dan niet en ga naar de huisarts", zegt Moonens. "Hij of zij zal de diagnose stellen en je indien nodig doorverwijzen naar het ziekenhuis waar dan de juiste behandeling gestart kan worden."

Mensen die vragen hebben kunnen terecht op het nummer 09/210.10.10

Beluister het gesprek met burgemeester Joeri De Martelaere in 'KIES19':

Bron: vrtnws.be en 'KIES19'

Bekijk ook het fragment uit 'Het Journaal':

Radio 1 Select