"Tweedeverblijvers mogen terug naar buitenverblijf, maar regels blijven gelden"

21 mei 2020
Archieffoto
Tweedeverblijvers halen opgelucht adem sinds gisteren. Ze mogen terug naar hun buitenverblijf! Al was er ook wat onduidelijkheid over wanneer precies die toelating van kracht ging. Xavier Taveirne sprak met Jan Jambon.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) verduidelijkt de nieuwe regels over de tweedeverblijvers. Volgens Jambon is het een logische zaak dat eigenaars van een tweede verblijf terug naar hun verblijf aan de kust of in de Ardennen kunnen gaan. "Er zijn nu al een hele reeks verplaatsingen die toegelaten zijn, waardoor het begrip essentieel en niet-essentieel niet zo belangrijk meer is. Als dan ook de virologen zeggen dat ze geen probleem zien, dan moet je een besluit nemen", zegt Jambon.

Overvolle dijken?

Toch wordt er ook met een bang hart gekeken naar mogelijk overvolle dijken aan de kust. Onder meer de gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé uitte hierover zijn bezorgdheid. Wat vindt minister-president Jan Jambon (N-VA) van die bezorgdheid? "De virologen zeggen dat het kan, de politieke leiders zeggen dat het kan. Dan moet je knopen doorhakken. Je vindt altijd wel iemand in het land die een ander licht op de zaak laat schijnen."

Regels blijven gelden

Voorts hamert Jambon erop dat de regels nog altijd overal gelden. "Iedereen draagt zijn of haar verantwoordelijkheid. Je kan ook niet controleren of de mensen thuis altijd met dezelfde vier mensen omgaan", zegt Jambon, die benadrukt dat we niet in een politiestaat leven waar we naast iedere bewoner een politieman of-vrouw zetten om te kijken of de regels worden nageleefd.

"We versoepelen stilaan de maatregelen, maar als blijkt dat daar een loopje mee wordt genomen en het virus verspreidt zich weer meer, dan moeten we opnieuw maatregelen nemen. NIemand wil dat, maar iedereen heeft dat zelf in de hand. Als iedereen er zich aan houdt, dan kunnen we langzaam terug naar het normale pad", besluit hij.

Beluister hier het interview met Jan Jambon:

Bron: VRT NWS en De Ochtend

Radio 1 Select