Twijfels of F-16-mails van SP.A echt zijn: "We gaan alle informatie op tafel leggen"

2 juni 2018
Volgens de krant De Morgen zijn een aantal mails die SP.A gebruikt in het dossier over de vervanging van de F16's, vals. Het dossier over de F-16's is volgens de partij gemanipuleerd en minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) zou daarvan op de hoogte zijn geweest. Ondanks de twijfels die nu gerezen zijn, blijft SP.A-voorzitter John Crombez zeker van zijn stuk.

SP.A probeert al een tijdje te bewijzen dat topfunctionarissen van Defensie het dossier over de vervanging van de F-16's hebben gemanipuleerd, ten voordele van de Amerikaanse F-35's. En dat minister van Defensie Steven Vandeput daar ook van op de hoogte was.

De partij doet dat met verschillende mails die gelekt zijn. Woensdag eiste John Crombez nog het ontslag van Vandeput op basis van twee nieuwe mails. Het zijn die mails die De Morgen nu heeft voorgelegd aan een panel van anonieme militairen, die vertrouwd zijn met de manier waarop er binnen het leger met elkaar wordt gecommuniceerd.

Volgens hen is er alvast voldoende reden om te twijfelen aan de echtheid van de mails. Zo zouden er bijvoorbeeld afkortingen en termen zijn gebruikt die insiders niet zouden gebruiken. Ook Vandeput zelf had eerder al gezegd dat de mails volgens hem vervalst zijn. Zo wees hij woensdag in 'Terzake' op een aantal inhoudelijke fouten. Wie er dan verantwoordelijk is voor de vervalsing, is niet duidelijk.

"Soms is het echt onmogelijk om de authenticiteit na te gaan"

Crombez blijft echter zeker van zijn stuk. Er is volgens hem geen twijfel over wat de mails betekenen voor de discussie over de vervanging van de F16's. "We hebben verschillende documenten. De eerste reeks documenten, waarbij de authenticiteit buiten kijf staat, die hebben we helemaal - met afzender en inhoud - overgemaakt aan de media", zegt hij in De Ochtend.

"Dat zijn mails waaruit al blijkt dat eerdere verklaringen van de minister van Defensie in het parlement niet kloppen" vertelt hij. "Maar soms is het echt onmogelijk om de authenticiteit na te gaan." Bij de twee mails waar het nu over gaat, is dat volgens Crombez het geval. "Bij die mails hebben we onze bronnen gecheckt om te zien of het informatie is die effectief de minister heeft bereikt." En dat is volgens Crombez inderdaad het geval.

"De authenticiteit kon niet gecheckt worden maar de bronnen wel." De mails zijn volgens Crombez daarom niet volledig openbaar gemaakt. Maar er bleken wel voldoende redenen om de mails niet volledig in de prullenmand te gooien. "Misschien moeten we alles nu toch maar op tafel leggen, want dit dossier is te belangrijk."

Bron: vrtnws.be en De Ochtend

Lees ook