Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

"Twin peaks": wereldwijd recordaantal tweelingen geboren, België volgt trend niet: hoe komt dat?

vr 12 mrt. - 9:00

Er worden wereldwijd steeds meer tweelingen geboren. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek. Een verklaring voor die piek zit in het feit dat steeds meer vrouwen zwanger worden via invitro-fertilisatie. In België zien gynaecologen net minder tweelingen.
© Juliane Liebermann via Unsplash

Elk jaar worden meer dan 1,6 miljoen tweelingen geboren, wat betekent dat 1 op elke 42 baby’s een tweeling is.  Dat blijkt uit een studie van de Oxford University gebaseerd op gegevens uit 165 landen voor de periode tussen 2010 en 2015, die werden vergeleken met 1980-1985. Het artikel werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift "Human Reproduction" en kreeg de toepasselijke naam "Twin Peaks".

Sinds de jaren tachtig  is het aandeel geboortes van tweelingen met een derde toegenomen, van 9,1 tot 12 per 1.000 bevallingen.  De grootste stijging werd opgetekend in Noord-Amerika (71 procent), gevolgd door Europa (60 procent) en Azië (32 procent). Enkel in Zuid-Amerika was er geen stijging.

De verklaring: meer en betere toegang tot vruchtbaarheidsbehandelingen

De toename in Europa en Noord-Amerika heeft te maken met het stijgende gebruik van vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF. Omdat er vaak twee embryo's worden teruggeplaatst in de baarmoeder is de kans op een meerling groter.  Onderzoekers dachten geruime tijd dat er een grotere kans was op zwangerschap wanneer ze meerdere embryo's terugplaatsten, maar dat blijkt niet zo te zijn.

Een andere factor die meespeelt is dat vrouwen op latere leeftijd aan kinderen te beginnen. De kans op een natuurlijke, niet-identieke tweeling bereikt een hoogtepunt wanneer de moeder vijfendertig tot negenendertig jaar oud is.

België volgt de trend niet: afname aantal tweelingen

België volgt die wereldwijde trend niet. Bij ons is er zelfs sprake van een afname: in 2010 was nog 1,9 procent van de baby's een tweeling, in 2019 daalde dat naar 1,6 procent.

Professor gynaecologie Isabelle Dehaene van het UZ Gent was te gast in 'De Wereld Vandaag'. Zij ziet de verklaring in het IVF-beleid van ons land: "Sinds 2003 wordt IVF enkel terugbetaald als het gekoppeld is aan bepaalde voorwaarden. Zo mag er maar één embryo per cyclus worden teruggeplaatst. In andere landen is die restrictie er niet." De voorwaarde kwam er omdat de kans op complicaties,  zoals  vroeggeboorte, bij meerlingen veel groter is.

Het aantal natuurlijk verwekte tweelingen is wel toegenomen in ons land. Dat komt volgens professor Dehaene omdat vrouwen op steeds latere leeftijd beginnen aan kinderen. "Je lichaam moet meer hormonen aanmaken om nog eicellen te laten rijpen, dus is de kans groter dat er toevallig net twee in één keer gestimuleerd worden en dat je dus een tweeling krijgt."

Luister het gesprek met professor Isabelle Dehaene uit 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select.

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet