Twintig procent minder auto's naar Brussel? Fileprobleem opgelost!

18 oktober 2019

Er was al een regeerakkoord in juli, maar nu is er ook een 'State of the Union' van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering.

In die 'State of the Union' zullen de plannen die de Brusselse regering afgelopen zomer heeft gemaakt, verder worden toegelicht.

"We willen Brussel echt veranderen", zegt Brussels Minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Verkeersveiligheid Elke Van Den Brandt (Groen)

Fileprobleem

Er zijn veel problemen die de Brusselse regering wil aanpakken. Eén van de grootste pijlers is het aanpakken van het fileprobleem in Brussel. Eerder klonk het al dat Brussel graag wil samenwerken met de andere regeringen om het fileprobleem aan te pakken, "maar als zij het niet doen, dan moeten we het maar alleen aanpakken", zegt Van Den Brandt.

Ondertussen werd er al samengezeten met de Waalse regering en Van Den Brandt hoopt ook op een gesprek met Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). "Het is voor ons niet oké om niets te doen", zegt Van Den Brandt in De Ochtend. "De file kost ons 8 miljard euro per jaar en zorgt voor vuile lucht, onveiligheid, frustratie,... Wij willen dan ook zorgen voor oplossingen voor die problemen", aldus Elke Van Den Brandt.

(lees verder onder de foto)
undefined

Komt er dan een stadstol?

"We gaan zorgen voor meer openbaar vervoer en een slimme kilometerheffing om het fileprobleem aan te pakken", zegt Van Den Brandt. "In plaats van een vaste forfait die mensen nu betalen, willen we het systeem veranderen naar een systeem per gebruik. Al gaan mensen maar één keer per week op een andere manier naar Brussel, we moeten ze daarvoor belonen."

Volgens Elke Van Den Brandt is het fileprobleem opgelost als 20 procent van de automobilisten op een andere manier naar Brussel komen "en dat is haalbaar", zegt ze daarover.

De Brusselse regering wil snel werk maken van hun regeerakkoord en hoopt dat de Vlaamse regering haar schouders mee onder het project wil zetten. "We kunnen een aantal zaken alleen doen, maar uniformiteit is voor de burgers ook beter", besluit Van Den Brandt.

 

Beluister het volledige interview dat ook nog ging over verkeersdoden, de begroting en het opstappen van de oppositie in het Vlaams parlement: