"Twitter lijkt tegemoet te komen aan de nood van een enkele potentaat die zijn gedachten niet kan ordenen"

8 november 2017
Revolutie in Twitter-land! Sinds de oprichting van het platform mogen berichten niet meer dan 140 tekens bevatten. Tot vandaag, want Twitter heeft beslist dat vanaf nu 280 tekens de limiet is. Veel Twitteraars zijn daar niet gelukkig mee. Filosoof Gustaaf Cornelis is een van hen.

De sociale media hebben voor- en nadelen. De laatste tijd komen vooral de nadelen naar voren.

Eén voordeel dat ze hebben is hun format. Zo typisch voor Twitter is de vereiste je gedachten uit te drukken in niet meer dan 140 karakters. Dat is zondermeer een intellectuele uitdaging en zo mogen we er vandaag wel wat meer hebben. 

Nu lijkt het wel alsof Twitter tegemoetkomt aan de nood van een enkele potentaat die niet in staat is zijn gedachten en de rest op een rijtje te krijgen.

De techniek om spitsvondig en bondig, met veel gevoel voor taal, je mening kond te doen – met andere woorden het bedenken en verspreiden van aforismen – is menig succesvol filosoof en politicus bekend.

Studenten draag ik op hun hypotheses te formuleren als tweets; ze weten meteen wat ik van hen verwacht. Ja, de limiet heeft een educatieve functie. Dus, Jan , maak van ‘de minuut van Hautekiet’ asjeblief geen twee minuten.