Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: Leve de Lage Landen

Leve de Lage Landen

Typhoon: “Het voordeel van de twijfel is de voorloper van de vrede”

vr 3 sep. - 9:30

In de laatste aflevering van ‘Leve De Lage Landen’ praat Evert Venema met Typhoon over het decennium 2010 – 2020. Stevige jaren voor hem, voor Nederland en voor België.
Typhoon

Imro Glenn Lubertus Emile de Randamie of kortweg Typhoon heeft enkele bewogen jaren erop zitten. Als kind groeide hij op in het Nederlandse Gelderland, waar hij zijn tijd doorbracht in de bossen en de natuur. Als kind werd hij gelovig opgevoed en God heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in zijn leven. “Als kind wou ik dominee worden. God was levendig voor mij. Op een bepaalde manier ben ik dominee geworden. Zo noemden ze mij tijdens een optreden eens ‘de liefdespriester’, omdat ik in mijn nummers de liefde verkondig. Dat vond ik een heel mooie manier om mijn muziek te omschrijven”, aldus Typhoon.

Als Typhoon terugdenkt aan het afgelopen decennium, zijn er enkele gebeurtenissen die er meteen uitspringen voor hem, zoals de de crash van de Malaysia Airlines-vlucht 17 in 2014. Tijdens zijn optreden op de Lowlands in Nederland, legde Typhoon zijn optreden stil om zijn medeleven uit te spreken voor de slachtoffers van de crash en de Gaza-slachtoffers. “Je voelde die oorlogsdaad als een sluier boven Nederland hangen. Iedereen had wel iemand die iemand kende die er niet meer was. Heel Nederland had ermee te maken. Het was voor mij een heel emotioneel statement, maar ik ben wel blij dat ik het gedaan heb”, vertelt Typhoon. “Het voelde echt als een oorlog aan en ik vind het vandaag nog steeds vreemd dat de daders nooit gevat zijn. Op dat moment realiseerde ik me dat altijd als we onze geliefden herdenken, we pas beseffen hoe waardevol het leven is.”

'Ogen Dicht'

In 2020 bracht Typhoon het nummer ‘Ogen Dicht’ uit dat hij schreef voor de aanslagen in Brussel en Parijs. “De tekst ontstond toen ik in de luchthaven van Zaventem was, niet lang na de aanslagen. Ik schrok toen ik zag dat elke prullenbak afgesloten was. Ik dacht bij mezelf: ‘Hoe ver zijn we als maatschappij als we zelfs ons afval niet weg kunnen gooien uit angst?’ Dat idee vond ik zo symbolisch dat ik er een nummer van moest maken. Het lied gaat over angst en woede en over hoe we die angst niet mogen accepteren”, aldus Typhoon.

Het voordeel van de twijfel is de voorloper van de vrede.

“Voor mij staat God voor liefde en ik weet dat dat voor veel mensen zo is. Daarom vond ik het zo erg dat gelovigen, specifiek gelovigen van het islamitische geloof, in een hoek gezet worden door iets wat een enkeling gedaan heeft. Door iemand op voorhand te veroordelen, zorg je ervoor dat mensen geen deel meer willen uitmaken van een maatschappij omdat ze zich al op voorhand veroordeeld voelen. Wij zijn verantwoordelijk om interesse te blijven tonen en niemand te veroordelen zonder dat je die persoon kent. Iedereen verdient het voordeel van de twijfel, want dat is de voorloper van de vrede.”

Black Lives Matter

De Black Lives Matter beweging die vorig jaar is ontstaan in de Afro-Amerikaanse gemeenschap in de Verenigde Staten als reactie op politiegeweld tegen Afro-Amerikanen, heeft een grote impact gehad op Typhoon. “Iedereen wil gewoon zijn eigen leven leiden. En het is zo jammer dat sommige mensen dat nog steeds niet kunnen op basis van hun huidskleur”, vertelt Typhoon. “Langs de ene kant geeft de BLM-beweging me hoop voor de toekomst. Het is zo mooi om wereldwijd mensen voor hetzelfde doel op straat te zien komen. Langs de andere kant hebben we nog veel werk voor de boeg en is racisme nog niet voorbij. Het zit systematisch in de wanden van onze instituten verborgen en het zal nog wel even duren voordat eruit gehaald is. Maar het is belangrijk dat we het signaal blijven geven dat we het anders willen.”

Burn-out

Het laatste decennium kampte Typhoon eveneens met twee burn-outs. Begin 2018 kondigde hij een sabbatical van een halfjaar aan, omdat hij besefte dat hij er erger aan toe was dan hij wilde toegeven. Ook in 2010 kampte hij reeds met een burn-out. “Ik heb heel veel energie en wil daardoor ook heel veel doen. Ik wil altijd de harmonie herstellen of brengen maar gun daardoor mezelf te weinig rust. Na twee burn-outs wist ik dat ik structureel aan het werk moest gaan”, vertelt Typhoon.

“Een burn-out is een ziekte van deze tijd. Millennials kwamen zichzelf tegen door de opkomst van sociale media en de smartphone. Je leven is altijd online en je staat nooit meer uit. Ergens is het goed dat het zich voordoet in elke laag van de bevolking, want het zegt wat over de manier waarop we denken dat we in contact met elkaar moeten staan en hoe we moeten functioneren. We moeten onze telefoon meer kunnen uitzetten. Sociale media heeft zoveel goeds gebracht, maar we mogen het niet ons leven laten domineren”, verklaart Typhoon.

'Welke nummers zou hij graag in de Lage Landenlijst zien verschijnen?', wil Evert Venema tot slot nog weten. Typhoons lijst staat nooit vast en verandert voortdurend, maar zijn top 3 van vandaag zijn: Maarten van roozendaal met ‘Zo Mooi’, Tourist LeMC met ‘Koning Liefde’ en Opgezwolle met ‘Balans’.

Beluister de integrale uitzending van 'Leve de Lage Landen' via Radio 1 Select.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet