U bent gezien

20 maart 2021
Tweeduizend politiecamera's, dik drieduizend camera's voor nummerplaatherkenning en een klein half miljoen privécamera's waarvan de beelden ter beschikking staan van de politie: u bent gezien.

Het is in het algemeen belang dat u moet inleveren op uw privacy, het is voor uw veiligheid. En voor wie niets heeft te verbergen, zijn al die camera's geen probleem, argumenteren politie en overheid.

De documentaire die Tim Verheyden heeft gemaakt over die tienduizenden camera-ogen die ons bekijken, begint aan zijn voordeur. Daar hangt zo'n camera. Tim wou weten waar die voor dient, wie er kijkt, wat die precies kan zien en wat er met de beeld gebeurt.

Tim mocht gaan kijken in het controlecentrum van zijn politiezone. Hij ging te voet. Blijkt dat de politie hem heel die wandeling lang kon volgen, stap voor stap. Nergens was hij buiten het bereik van een of andere camera.

Overheid en politie zeggen: wees gerust. Wie niets mispeutert heeft niets te vrezen. Maar lang niet iedereen is het daarmee eens. Als je constant wordt gemonitord wil dat zeggen dat er een vermoeden van schuld op je rust. Wij zouden met zijn allen beschouwd worden als potentiële criminelen. Dat vloekt met het heilige principe dat je onschuldig bent tot het tegendeel is bewezen.

De misdaadcijfers dalen en dat heeft met die camera's te maken, zeggen overheid en politie. Ook daar is lang niet iedereen het mee eens. 

Twee fundamentele rechten botsen, en zijn moeilijk met elkaar in evenwicht te brengen: het recht op veiligheid en het recht op privacy. Privacy en ik, volgende week op Canvas, gaat over dat lastige ethisch probleem. Tim Verheyden zit zaterdag aan de Interne Keukentafel. 

Beluister het volledige gesprek :