Ugh!

30 januari 2016

We gaan zaterdag praten over een boek dat we niet hebben gelezen. Dat is niet van onze gewoonte, maar we hebben een goed excuus: het bestaat namelijk nog niet. Het is te zeggen: we vermoeden dat Karl van den Broeck het al heeft geschreven, maar het verschijnt pas in april. ‘Waarom ik de indianen wil redden’ heet het en de reden waarom we het er nu al over willen hebben is omdat het over Pieter-Jan De Smet gaat en omdat er volgende week in Gent een grote tentoonstelling over hem opent: ‘The Call of the Rockies’. Karl heeft er aan meegewerkt.

Voor de mensen die niet weten wie Pieter-Jan De Smet is, lees ‘De grote zwartrok’ van Jef Nys. De geestelijke vader van Jommeke heeft in 1960 een strip gemaakt over de negentiende eeuwse jezuïet die de Noord-Amerikaanse indianen ging bekeren en zelf als een halve indiaan eindigde.

Voor wie die strip niet heeft, lees het boek van Karl van den Broeck. Ah ja, nee, dat gaat niet. Weet je, luister zaterdag gewoon naar de radio. Dan vertelt Karl u waarom die rare pater in de eenentwintigste eeuw een tentoonstelling verdient. Een standbeeld heeft hij al. Dat staat in Dendermonde. En een meer heeft hij ook, in Wyoming: Lake De Smet. Dat is meer dan wij kunnen zeggen. Voor zover we weten hebben ze in de VS nog geen Lake Speybrouck of Lake Fillet.


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...