Uit China gerepatrieerde Belg besmet met coronavirus: "Uit dit geval kunnen geen andere gevallen voortkomen"

4 februari 2020
© Belga
Eén van de negen Belgen die zondagavond zijn gerepatrieerd uit de Chinese stad Wuhan blijkt besmet te zijn met het nieuwe coronavirus. De besmette persoon verkeert in goede gezondheid en vertoont op dit moment geen ziektesymptomen. Marc Van Ranst reageerde in 'De Ochtend'.

De negen landgenoten zijn gisteren uitgebreid getest in het militair hospitaal in Neder-Over-Heembeek. Een van hen blijkt dus besmet te zijn met het nieuwe coronavirus. Het gaat om het eerste Belgische coronageval. “Het was duidelijk een goede beslissing om deze mensen in quarantaine te plaatsen. En ook om stalen te nemen bij mensen die geen symptomen hadden, want dit was een daarvan", zegt viroloog Marc Van Ranst, in 'De Ochtend' en op Radio 2.

De betrokken persoon is gisteravond meteen overgeplaatst naar het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, een van de twee referentiecentra in ons land voor patiënten met het coronavirus. Viroloog Van Ranst benadrukt dat we ons geen zorgen moeten maken. "Dit is geen positief geval waar andere gevallen kunnen uit voortkomen. De betrokken persoon is geïsoleerd en binnen een paar dagen is die persoon virusvrij. De patiënt zal wel nog voor de volle 14 dagen onder quarantaine blijven en dan is dit voorbij."

De testresultaten van de andere landgenoten waren negatief, zij zijn dus niet besmet met het coronavirus. Wereldwijd zijn al meer dan 20.000 mensen besmet met het virus, vooral in China, waar het virus uitbrak. Daar zijn nu ook al meer dan 420 doden gevallen.

Correspondente Leen Vervaeke is een van de gerepatrieerde landgenoten. "De dokters hebben ons uitgelegd dat het besmettingsgevaar voor ons minimaal is" zegt ze in 'De Ochtend'. "De besmette persoon vertoonde nog geen symptomen, dus was nog niet besmettelijk. En tijdens de evacuatievlucht zijn er heel veel voorzorgsmaatregelen genomen, heeft iedereen een mondkapje gedragen en is er veel handdesinfectie toegepast."

De mensen die niet besmet blijken, blijven wel nog steeds in quarantaine in het militair hospitaal van Neder-Over-Heembeek, gedurende 14 dagen. "Wij mogen nu wel op een gemeenschappelijke ruimte, aangezien ons testresultaat negatief is. We moeten wel mondkapjes opzetten en afstand bewaren tot elkaar om het kleine risico volledig uit te sluiten", aldus Vervaeke.

Beluister het gesprek met Leen Vervaeke in 'De Ochtend':

Beluister het gesprek met Marc Van Ranst in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be, 'De Ochtend' en Radio 2

Lees ook: