Uit de kast, uit de kerk?

16 mei 2017
Enkele maanden voor het einde van zijn priesteropleiding verklaarde een man hem zijn liefde. Jan De Cock was dolgelukkig, maar besefte ook dat daardoor alles op de helling kwam te staan. Een gesprek met de bisschop bevestigde dat. De Cock besloot eerlijk te zijn tegenover zichzelf en de Kerk, maar wel zijn roeping op een andere manier in te vullen. Hij werd ziekenpastor, stervensbegeleider en gevangeniswerker.

Officieel kwam hij pas op zijn 34ste ‘uit de kast’. Maar eigenlijk wist Jan De Cock het al langer. Als kind was hij al verliefd op zijn meester. En ook later voelde hij interesse en genegenheid voor andere mannelijke vrienden. Op het einde van zijn priesteropleiding besloot hij het vertellen. Hij zocht naar ankerpunten in het geloof waar hij zijn ‘geaardheid’ kon aan ophangen. Hij stapte met een –naar eigen zeggen- stuntelig verhaal naar de bisschop en ving bot. Dus besloot hij de boodschap van Jezus op een andere manier in te vullen

Zijn outing had ook nog andere belangrijke consequenties. Zijn sociaal werk verderzetten in zijn geliefde Latijns-Amerika bleek niet meer haalbaar. In Brazilië en Chili waar hij met straatkinderen werkte en gevangenisprojecten opzette, wordt de ‘herenliefde’ niet aanvaard. In het land van zijn partner Flavio, Brazilië, werden de voorbij jaren nog meer dan 500 homo’s vermoord omwille van hun geaardheid.

Het deed hem beseffen hoe goed we het hier hebben in ons tolerante land. Homo’s mogen zijn wie ze zijn, zowel individueel als als koppel. Zelfs kinderen hebben, al hebben de meeste homokoppels die vandaag niet. Zelf kozen zij ervoor om hun genegenheid te geven aan Lieve. Lieve heeft het syndroom van Down en helpt hen bij het huishouden. Hij ziet zichzelf als een ‘buddy’. Lieven helpt hem om te ‘verstillen’. Normaal loopt hij naar de bus, met haar erbij wandelt hij.

Radio 1 Select