Uit het keurslijf

13 januari 2020
Wéreldnieuws was het. De verklaring van prins Harry en zijn vrouw Meghan dat ze een stap opzij willen zetten als vooraanstaande leden van de koninklijke familie. Ze willen het juk en de druk die die rol met zich meebrengt lossen. Al was het maar omwille van de al te grote media-aandacht die ze vinden dat ze krijgen. En, ze willen graag financieel onafhankelijk worden. Je uit een keurslijf wringen of trachten te wringen, daarover hebben we het vandaag in De Wereld van Sofie.

Hoe moet dat nu verder met Harry en Meghan? De Britse koningin heeft er vandaag een crisisvergadering over met Harry zelf en de andere leden van de koninklijke familie. Max Vryens reconstrueert hoe het zo ver kwam.

Uit een heel ander soort keurslijf - dat van de wereld van de Michelinsterren - bevrijdde chef-kok Bart Desmidt zich. Zijn tweesterrenrestaurant Bartholomeus in Knokke-Heist sloot de deuren in december, hij gaf zijn twee sterren terug, en is nu aan het verbouwen om opnieuw een restaurant te beginnen met een heel ander concept.

Soms kan een keurslijf bewust gekozen zijn. Dat geldt voor de tieners Pedro en Martijn die heel bewust op internaat gingen, met alle regels en regelmaat van dien. Thuis is er te veel vrijheid en dat maakt het voor hen alleen maar moeilijker. Reporter Brecht Devoldere trok er naartoe.

Vaak leggen religies ook allerlei beperkingen op. Zeker voor priesters is dat het geval. Een relatie hebben bijvoorbeeld, is uit den boze. Dat dat op een gegeven moment te beknottend kan zijn voor een priester, daarover had ex-priester Pieter Delannoy het met Annemie Peeters in “Wordt vervolgd”.

Bij de Amish - een ultra strenge protestantse orde - is er heel even ruimte om uit het keurslijf te treden. Zij hebben een fase waarin je als adolescent heel even uit de band mag springen, de “rumspringa”, letterlijk “rondom springen”. De bedoeling is wel dat je je na de ‘uitspattingen’ weer heel bewust in de traditie inschrijft. Professor wereldreligies Bert Broeckaert (KULeuven) ziet dat ook nog bij enkele andere culturen gebeuren.

Koningshuizen, de adel,... het zijn en waren plekken waar mensen, vooral vrouwen dan, ook heel lang letterlijk in een keurslijf zaten, in een korset meer bepaald. Klopt het beeld dat zo’n korset de letterlijke bewegingsvrijheid van de vrouw enorm beknotte om aan een bepaald - mannelijk - ideaalbeeld van de vrouw te voldoen of is het minder zwart wit? Een uitstap naar de modegeschiedenis met modehistorica Nele Bernheim.

Lees ook:

Radio 1 Select