Uit liefde voor de islam

25 oktober 2019

Geachte team van Interne Keuken,

De Vlaamse historica Barbara Mertens trok voor de komst van IS naar Syrië. Ze ontmoette er de Italiaanse geestelijke Paolo dall’Oglio die er in de woestijn een eigen klooster begon. Na een verblijf van 2,5 maanden keerde Barbara geïnspireerd terug. Paolo bleef, ook toen de oorlog uitbrak tot hij het land werd uitgezet door het regime. Toen hij clandestien Syrië weer binnentrok om in dialoog te gaan, ook met I.S. in Raqqah, verdween hij. Tot op vandaag is hij niet meer terug gekeerd. Barbara vreest dat hij vermoord werd.

Na haar terugkeer ging Barbara werken voor de Franciscaanse beweging in Vlaanderen. Dit jaar is het 800 jaar geleden dat Sint-Franciscus ongewapend naar de sultan van Egypte stapte. Hij trok zich niets aan van het vijandbeeld dat de kruisvaarders van de moslims ophingen. Hij werd goed ontvangen aan de andere kant van de vijandige linies. Sultan Al-Kamil was een gecultiveerd man die dagenlang gesprekken voerde met zijn gast. Toen Franciscus gezond en wel terugkeerde naar het kruisvaarderskamp, beloofde de sultan dat de franciscaanse orde welkom was in het Heilige Land en in Egypte. Tot op de dag van vandaag hebben zij de sleutel van de Heilig-Graf-Kapel in Jeruzalem.

Voor deze 800e verjaardag werkte Barbara voor de Franciscaanse beweging een publicatie uit. Als geïnteresseerde historica las ik de teksten na. Zo ontstond het idee om 4 oktober, de feestdag van Franciscus, een wereldwijde oproep tot vrede te doen aan alle mensen van goede wil, de Franciscan Call 4 Peace. Op die dag zullen in 19 landen zullen de klokken van 600 kerken luiden om 14u, het moment dat de moslims hun vrijdaggebed houden.

In Sint-Truiden loopt tot nog tot 15 december een tentoonstelling over de ontmoeting tussen Sint-Franciscus en sultan Al-Kamil.

Volgens mij is Barbara een geknipte gaste aan jullie keukentafel.

Ze vertaalde ook het boek van Paolo dall’Oglio ‘Uit liefde voor de islam

Ze kan boeiend vertellen.
Haar telefoonnummer is **** ** ** **

Met vriendelijke groet,
Mieke Paulissen

 

Dankjewel voor de tip, Mieke. We hebben Barbara gebeld. Ze was er zaterdag. 

Voor het klokkenluiden voor de vrede zijn we dit jaar te laat, maar de tentoonstelling kan je nog gaan bekijken en het is sowieso een verhaal dat verdiend om verteld te worden. Zowel dat van Franciscus als van Paolo dall’Oglio.

Beluister het volledige gesprek:

 

 

Lees ook: