"Uitbouw van hernieuwbare energie onvoldoende uitgewerkt in energiepact"

29 december 2017
Guido Camps, voormalig topman van energieregulator CREG, heeft zo zijn bedenkingen bij het energiepact. Hij vindt dat eerst werk moet worden gemaakt van meer productie en stockage van hernieuwbare energie, vóór de kernuitstap. Bovendien vindt hij dat de politiek de moed niet heeft gehad om klaar en duidelijk te zeggen dat de hele operatie ook veel geld gaat kosten.

"Ik lees in de pers dat men de kerncentrales zou sluiten en vooraf 8 of 10 nieuwe gascentrales zou bouwen", zegt Camps in "De wereld vandaag" op Radio 1. Hij zegt te vrezen dat zo'n scenario tot meer CO2-uitstoot zal leiden, maar wijst er ook op dat de uitbouw van hernieuwbare energie onvoldoende is uitgewerkt.

"Ik zou de logica omdraaien: eerst de productie van hernieuwbare energie uitbouwen, met daarnaast ook de stockage van hernieuwbare energie, want dat wordt vaak vergeten. Eerst uitbouwen en stockeren, berekenen hoeveel equivalent daarvan overeenkomt met de productie van een kerncentrale, en dán pas een kerncentrale sluiten."

Volgens Camps hoeft dat niet te betekenen dat de voor 2025 geplande kernuitstap weer op de lange baan wordt geschoven. "Het is technisch mogelijk, alleen moeten de politieke wil en de investeringen er zijn."

Wie zal dat betalen?

"Dit zal op een of andere manier op uw factuur terechtkomen", erkent Camps. "De kosten zullen absoluut hoog oplopen. Denk maar aan de aanpassing van het hoogspanningsnet en de distributienetten, de grond die zal moeten worden aangekocht, de infrastructuur of de uitbouw van de stockage."

"Het wordt een miljardenfactuur", waarschuwt de ex-topman van de CREG, en hij besluit met een sneer. "Men heeft de moed niet gehad om te zeggen hoeveel dit kost."

Bron: vrtnws.be