Uiterst-rechts heet voortaan Identity & Democracy in het Europees parlement

13 juni 2019
© Radio 1
De radicaal-rechtse fractie in het Europees parlement - waartoe ook Vlaams Belang behoort - krijgt een nieuwe naam: Identity en Democracy (ID). De fractie telt 73 parlementsleden uit 9 partijen, onder wie de Italiaanse Lega van Matteo Salvini, de Nederlandse PVV van Geert Wilders en het Franse Rassemblement National van Marine Le Pen.

Salvini wilde alle anti-Europese krachten in het Europees parlement verenigen in een grote eurosceptische fractie maar dat is niet gelukt. Het Duitse Alternative für Deutschland is voorlopig de enige grote partij die zich aansluit bij ID.

De Brexitpartij van Nigel Farage maakt geen deel uit van de nieuwe fractie, net zoals Forum voor Democratie van Thierry Baudet in Nederland. Volgens Gerolf Annemans van Vlaams Belang was het nooit de bedoeling om een grote eurosceptische fractie te vormen. “Dat heeft nooit op de agenda gestaan. De linkse kant heeft dat gebruikt om te zeggen dat we Europa zouden vernietigen. Op de duur werden ons 180 zetels toegedicht, dat hebben wij zelf nooit beweerd.”

(lees verder onder de foto)

Gerolf Annemans

Annemans erkent wel dat hij en zijn partij de plannen van Salvini steunden. “Hij is onder meer bij de Hongaarse premier Orban geweest (die nu deel uitmaakt van de Europese Volkspartij) en bij de Poolse regeringspartij PiS maar die bleken allemaal hun eigen agenda te hebben. Wij zijn als fractie in elk geval versterkt en zullen zien wat de toekomst brengt.” Annemans wil over de fracties heen blijven samenwerken “met mensen als Orban om de ideeën waar we voor staan vooruit te stuwen. We zullen ook zien of Farage er in slaagt om zijn eigen fractie te vormen. Lukt dat niet, dan staat de deur bij ons nog altijd open.”

Beluister het gesprek met Gerolf Annemans in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'