Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Uitgestorven grassoort Ardense dravik na 85 jaar terug van weggeweest in ons land

di 19 jul. - 7:44

Heuglijk nieuws voor het natuurbehoud in ons land: de Ardense dravik, een grassoort die voor het laatst in het wild gezien werd in 1935, is geherintroduceerd. Opvallend: het is een soort die enkel in Wallonië groeide en nergens anders ter wereld voorkomt. Maar dankzij de Plantentuin Meise, de DNF (Waals Gewest), Natagriwal en twee biologische landbouwers tref je de grassoort nu opnieuw aan op een speltveld in Ciney.
Ardense dravik

De kans is groot dat je nooit eerder van de Ardense dravik (Bromus bromoideus) hoorde. Deze grassoort was vroeger overvloedig aanwezig op de speltvelden rond Rochefort, Beauraing en Comblain-au-Pont, maar werd al heel lang als uitgestorven beschouwd, zegt Koen Es van de Plantentuin Meise in "De ochtend" op Radio 1.

In die Plantentuin houden ze al jaren een zadenbank bij, en met dat materiaal is de Ardense Dravik opnieuw opgekweekt. “In 2005 hebben we zaden opnieuw tot kiemen gebracht. In 2009 bleek dat geslaagd te zijn, en hadden we al 300.000 zaden ter beschikking om die plant opnieuw tot leven te wekken.”

"Symbolische waarde"

De grassoort werd geherintroduceerd op een speltveld in Ciney, en die locatie werd niet toevallig gekozen. “De Ardense dravik hoort van nature bij kalkrijke speltakkers, maar die landbouwtechniek is verdwenen na de Tweede Wereldoorlog” vertelt Es. “Dankzij enkele Waalse bioboeren en het Waalse Gewest werden de velden ter beschikking gesteld om het opnieuw uit te proberen. Met succes.”

“De Ardense dravik heeft geen economische waarde, maar is een symbolische soort voor ons land” zegt Es. “Al vanaf de 19de eeuw werden ze op de boeken van plantkundigen afgebeeld. Het was een typische soort voor ons land, en het was erg spijtig dat we die waren kwijtgespeeld.”

Het was erg spijtig dat we die typische soort voor ons land waren kwijtgespeeld.

Het project bewijst ook het nut van de zadenbank: op deze manier kunnen ook andere soorten in de toekomst worden gered.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet