“Uitspraak in de zaak George Floyd heeft nu al een historische impact”

21 april 2021
Op het proces over de dood van George Floyd in Minneapolis, in de VS, is de voormalige agent Derek Chauvin schuldig bevonden aan alle aanklachten. Minneapolis haalt opgelucht adem, letterlijk en figuurlijk. Maar het vonnis reikt veel verder en heeft belangrijke gevolgen voor heel het land en zelfs de wereld. Willem Post, Amerika-historicus, maakt de balans op van dit, nu al, historisch proces in ‘De Wereld van Sofie’.

Einde aan de straffeloosheid 

De hisotorische impact van de uitspraak in deze zaak, kan moeilijk overschat worden. “Van alle Westerse landen vallen er in Amerika de meeste dodelijke slachtoffers door politiegeweld", legt Willem Post, Amerika-historicus uit. "Zo’n 3 personen per dag sterven in de VS door een politiekogel. Dat zijn hallucinante cijfers. Je kan alleen maar besluiten dat er iets gronding mis is met het Amerikaans politieapparaat”. Toch zijn veroordelingen van Amerikaanse politieofficieren op weinig handen te tellen. “Dit Floyd-proces is dus zeker van historisch belang, net omdat er eindelijk een einde komt aan die straffeloosheid", vertelt Post. 

Verwoestende getuigenissen

Er passeerden heel wat getuigen de revue op het proces, waaronder het meisje dat de geweldadige arrestatie filmde. Post: “Daniela Fraser heeft een grote rol gespeeld in de veroordeling van Chauvin, door het incident te filmen en online te verspreiden." Haar emotionele getuigenis ging door merg en been. Maar niet enkel ooggetuigen kwamen met een cruciale verklaring, ook politieofficieren getuigden tégen hun voormalige collega. “Dat ex-collega's van Chauvin en zijn voormalige politiecommandant verwoestende verklaringen aflegden, is baanbrekend. Die ‘blauwe muur’ binnen de politie, waar iedereen elkaar beschermt, lijkt stukje bij beetje af te brokkelen.”

Die ‘blauwe muur’ binnen de politie, waar iedereen elkaar beschermt, lijkt stukje bij beetje af te brokkelen.

Eindelijk verandering? 

Maar wat de gevolgen van dit proces zullen zijn, blijft afwachten, volgens Post: “Het is aan Washington om wetgevend initiatief te nemen. De openlijke steun van president Biden is een grote steun in de rug, maar het zal nog een moeizame strijd worden. Tot nu toe werden Amerikaanse politieagenten enorm beschermd en konden ze zich makkelijk beroepen op het gevaarlijke karakter van hun baan. Die vrije interpretatie zal fameus ingeperkt moeten worden. Dat er veranderingen aankomen, lijkt me wel duidelijk. ”

De nieuwe Rosa Parks

De vergelijking met Rosa Parks is niet veraf. “George Floyd is vandaag hét symbool geworden van de zwarte gemeenschap en burgerrechtenbeweging. Het is nog wat te vroeg om in te schatten of dit vonnis ook zo'n grote impact zal hebben als Rosa Parks destijds. Maar de maatschappelijke discussie is gaande en de druk op het Congres is hoog. We kunnen alleen maar hopen dat dit proces voor een nieuwe mijlpaal zal zorgen”, besluit Post.

Beluister het gesprek met Willem Post in 'De Wereld van Sofie' via Radio 1 Select

Lees ook: