"Uitspraken van Trump op top met Poetin zijn zelfs voor Trump ongezien"

17 juli 2018
De forse uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump tijdens een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin doen heel wat stof opwaaien in de VS. "De vraag is of Trump hier geen stap te ver is gegaan", vraagt correspondent Michiel Vos zich af in 'De Ochtend'.

De Amerikaanse president Trump was erg fors na zijn ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin. "Ik zie geen reden waarom Rusland zich gemoeid zou hebben met onze verkiezingen", aldus Trump.

"Ik geloof niet dat er al ooit een persconferentie is geweest het voorbije jaar die zoveel stof heeft doen opwaaien", zegt Amerikacorrespondent Michiel Vos in 'De Ochtend'. "Vooral dat Trump de uitspraken deed terwijl hij in het buitenland is en daar voor de hele wereld de eigen Amerikaanse veiligheidsgemeenschap in haar hemd te zetten, dat is zelfs voor de VS ongezien."

Kritiek zowel bij Democraten als Republikeinen

De kritiek komt niet alleen van de Democraten, maar ook van de Republikeinen. "Dat Trump het de Russische president Poetin zo gemakkelijk maakte, hem zo vrij spel gaf, doet hier in de VS weer de vraag rijzen of de Russen informatie hebben waardoor ze Trump in de hand hebben."

"Maar," voegt Vos eraan toe, "de Republikeinen die de macht hebben in het Congres zullen niet zover gaan om Trump nu te laten vallen. De kritiek op de uitspraken van Trump wordt wel ruim gedeeld. Al is er natuurlijk wel veel kritiek, onder meer ook bij rechtse media zoals Fox News."

Trump denkt aan Trump

Op de persconferentie in Helsinki trok Trump gisteren weer van leer tegen de beschuldigingen dat hij Russische steun zou hebben gekregen tijdens zijn presidentscampagne. "Het is voor Trump niet mogelijk om de dingen niet op zichzelf te betrekken. Voor Trump zou die Russische inmenging immers een smet zijn op zijn briljante presidentsoverwinning."

Trump is precies zo succesvol omdat hij zich niet aan de regels houdt. "Als Trump bijvoorbeeld met zijn vuist op tafel slaat bij de NAVO, komt hij daarmee weg. Maar de uitspraken in Helsinki nu zijn toch andere koek", aldus Vos. "Dat Trump de dingen anders doet, is natuurlijk de grote kracht van Trump. Hij is anders dan die 44 vorige presidenten. Maar de vraag is of Trump hier geen stap te ver is gegaan."

De Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben na de persconferentie nogmaals bevestigd dat Rusland zich wel degelijk gemengd heeft tijdens de verkiezingen, door onder meer de servers van presidentskandidaat Hillary Clinton te hacken, waarop onder meer 33.000 mails van stonden.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'.

Beluister hieronder het interview uit 'De Ochtend':

Lees ook: