Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Uitzonderlijk veerboten met Kerst tussen Calais en Dover

vr 25 dec. - 6:33

De veerboten zullen vrijdag op kerstdag uitzonderlijk uitvaren tussen Calais en Dover, om duizenden truckers terug naar het Europese vasteland te brengen. Aanleiding was de nieuwe variant van het coronavirus vanuit het Verenigd Koninkrijk en de beslissing van Frankrijk om de grens van daaruit te sluiten.
File

"De haven van Calais en de maatschappijen P&O Ferries en DFDS hebben beslist hun activiteiten op vrijdag 25 december aan te houden, die traditioneel opgeschort zijn op kerstdag", aldus de havendirectie. Die beslissing is genomen om de repatriëring mogelijk te maken van de vrachtwagenchauffeurs die vastzitten in Dover door nieuwe gezondheidsmaatregelen om Frankrijk binnen te komen. "De overtocht zal enkel gebeuren in de richting Dover-Calais", aldus nog de havendirectie.

Het verkeer is ook afhankelijk van de testcapaciteit aan Britse zijde. Iedereen die inscheept, moet een negatieve coronatest voorleggen die minder dan 72 uur oud is. En om de testcapaciteit te vergemakkelijken zal het Britse leger 800 militairen sturen ter ondersteuning.

De maatschappij Getlink die de Kanaaltunnel uitbaat, zei dat donderdag 1.238 vrachtwagens uit het Verenigd Koninkrijk naar Frankrijk zijn getransporteerd via de tunnel. In totaal zijn dat 1.688 vrachtwagens sinds de grens is heropend. Een woordvoerder verduidelijkte dat ploegen zijn gevonden om de capaciteit op 25 en 26 december te verhogen. Tussen donderdag en vrijdag zouden zo 3.000 vrachtwagens uit het Verenigd Koninkrijk door de tunnel kunnen. Enkele duizenden vrachtwagens staan nog steeds vast rond Dover.

Vrachtwagenchauffeurs

Duizenden truckers staan al sinds zondag vast in ellendig lange files omdat de grensovergangen tijdelijk werden gesloten. De haven van Dover is intussen alweer een paar dagen open, maar de files zijn altijd niet opgelost. Chauffeurs moeten een negatieve coronatest voorleggen om Frankrijk binnen te mogen, wat de wachttijd doet oplopen.

Sommige chauffeurs is het ondertussen gelukt om Groot-Brittannie uit te te raken, anderen schuiven nog altijd tergend langzaam aan. "Ik ben 9 kilometer verder dan eergisteren", vertelde trucker Kristof Vorsselmans vanmorgen in 'De Ochtend'. "Ik heb 26 uur gedaan over 9 kilometer. ik ben nu nog 26 kilometer verwijderd van de trein. Ik mag dus niet aan denken aan hoe lang het nog kan duren, want dan word ik zot."

Kerstavond "vierden" Vorsselmans en veel van zijn collega's dus in en rond hun cabine. "We hebben pizza's gekregen en hebben contact gehad onderling, maar het was stiller dan de voorbije dagen", zegt hij. "De voorbije dagen werden er nog grapjes gemaakt, maar gisteravond was het maar stilletjes."

Groeiende frustratie

Vorsselmans had gisteren nog gehoopt dat hij deze avond thuis zou zijn. "Maar dat zit er niet meer in", beseft hij. Veel andere chauffeurs, uit Polen, Oekraïne, Bulgarije,..., die na de oversteek nog veel langer onderweg zullen zijn, hadden aanvankelijk óók gehoopt om Kerstmis thuis te vieren. "Misschien lukt het tegen Nieuwjaar", hoopt een Oekraïense chauffeur.

Een Poolse chauffeur laat aan het Franse persagentschap AFP weten dat de vrachtwagenchauffeurs woedend zijn op de Franse overheid, die een negatieve coronatest eist vooraleer ze Frankrijk in mogen. "Niemand van ons is van plan om in Frankrijk halt te houden voor eten, benzine of wat dan ook", zegt hij.

Niemand durft te gaan slapen uit schrik om te worden voorbijgestoken

De frustratie neemt inderdaad toe, regelmatig zijn er claxonconcerten die een halfuur uren, schetst ook de Vlaamse chauffeur Chris Beukelaers. "De chauffeurs zijn zeer vermoeid -we krijgen geen informatie, niemand durft te gaan slapen uit schrik om te worden voorbijgestoken."

Beukelaers werd vanochtend om 4 uur gewekt voor een coronatest. De Britse regering heeft vandaag 800 extra militairen naar de omgeving van Dover gestuurd om coronatests af te nemen. In totaal helpen 1.100 militairen bij het afnemen van de tests.

Maar uren nadat hij het negatieve testresultaat had vernomen, kon Beukelaers nog niet vertrekken. "Het gaat zeer, zeer moeizaam", schetst hij. "Nu schuift het wel een beetje op, mondjesmaat. Maar de toestanden zijn dramatisch: iedereen wil hier weg, iedereen wil naar huis. De sanitaire voorzieningen zijn hier dermate onverzorgd dat chauffeurs zelfs hun behoefte doen tussen de voertuigen in. Het is echt een heel gortige bedoening."

Beluister het gesprek met vrachtwagenchauffeur Kristof Vorsselmans in 'De Ochtend': 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet