Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Culture Club

Ultima Algemene Culturele Verdienste 2020 gaat naar dirigent Philippe Herreweghe

wo 12 mei - 4:14

De Ultimas, de twaalf cultuurprijzen van de Vlaamse Gemeenschap worden eigenlijk pas volgende dinsdag uitgereikt, maar nu al is bekendgemaakt wie dit jaar de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste krijgt: de Vlaamse dirigent Philippe Herreweghe (74). Hij is de oprichter van het kamerkoor "Collegium Vocale Gent" maar dirigeerde daarnaast ook orkesten in binnen- en buitenland in muziekgenres van de Renaissance tot de 20e eeuw.
Philippe Herreweghe

Het klassieke dirigeerstokje heeft hij niet nodig: hij kan dirigeren met zijn wenkbrauwen. Met een vragende oogopslag loodst hij een orkest moeiteloos de gewenste richting uit in een symfonie van Beethoven, of ontlokt hij bij een koor de hemelse klank zoals Bach het bedoeld had.

De Vlaming Philippe Herreweghe (74) is al jaren een fenomeen in de internationale wereld van de klassieke muziek. En dan te bedenken dat hij eigenlijk geneeskunde studeerde en zich specialiseerde in de psychiatrie.

Herreweghes unieke carrière in de klassieke muziek wordt nu geëerd met de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste, één van de twaalf cultuurprijzen die jaarlijks uitgereikt worden door de Vlaamse Gemeenschap. De andere elf Ultimas worden pas komende dinsdag bekendgemaakt.

Bekijk hoe minister van Cultuur Jan Jambon en theatermaker Wim Opbrouck dirigent Philippe Herreweghe verrassen met zijn Ultima

(lees verder onder de video)

Al in 1970 richtte Herreweghe met een aantal bevriende studenten het kamerkoor Collegium Vocale Gent op. Dat specialiseerde zich in de muziek van Johann Sebastian Bach en Duitse barokmuziek. Zeven jaar later richtte hij in Parijs het ensemble La Chapelle Royale op, waarmee hij muziek van de Franse Gouden Eeuw bracht.

Veelzijdig en internationaal

Naast koren gaat hij ook orkesten dirigeren, en zijn palet gaat van muziek uit de renaissance tot die van de twintigste eeuw, en alles daartussen: van Gesualdo en Monteverdi , via Bach, Mozart en Beethoven tot aan Mahler en Schönberg toe. Hij staat voor orkesten in Saintes, Keulen, Amsterdam en New York, en is sinds 1997 ook hoofddirigent van het Antwerp Symphony Orchestra.

Het is dan ook bepaald niet de eerste onderscheiding die Herreweghe te beurt valt. Koning Albert II gaf hem in 2000 de adellijke titel van ridder, zes jaar eerder werd hij al Officier in de Franse Orde van Kunsten en Letteren. En in 2003 kreeg hij in Frankrijk de titel van Ridder van het Legioen van Eer. Hij heeft ook al een eredoctoraat van de KU Leuven op zak, en de Klara Carrièreprijs. Er is zelfs een asteroïde naar hem genoemd: de 12567 Herreweghe.

Dit is zo’n vluchtig moment waar men te horen krijgt dat wat wij doen inderdaad betekenis heeft. En dat doet deugd.

— Philippe Herreweghe, dirigent

Daar komt nu dus de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste bij. Maar Herreweghe blijft er zijn nuchtere zelf onder: “Ik denk dat alle mensen die met kunst bezig zijn veel twijfelen. En dat is ook absoluut noodzakelijk, dat men alles voortdurend in vraag stelt: waar men mee bezig is, wie men is. En dit is zo’n vluchtig moment waar men blijkbaar te horen krijgt dat wat wij doen inderdaad betekenis heeft, naar buiten toe, naar de andere mensen toe. En dat doet deugd.”

Bekijk hoe Philippe Herreweghe Collegium Vocale Gent dirigeert met werk van Bach

(lees verder onder de video)

Ultimas

Dit jaar verloopt de uitreiking van de cultuurprijzen volledig digitaal, vanop de binnenkoer van de Landcommanderij Alden Biesen. De awardshow wordt op dinsdag 18 mei vanaf 19 uur gestreamd op VRT NU en uitgezonden op Radio 1. Thomas Vanderveken en Sofie Lemaire zijn de hosts, Brihang en Charlotte Adigéry zorgen voor de muziek.

Behalve voor Algemene Culturele Verdienste zijn er nog Ultimas in de categorieën amateurkunsten, architectuur, beeldende kunst, circus, cultureel Ondernemerschap, film, immaterieel cultureel erfgoed, letteren, muziek, podiumkunsten en sociaal-cultureel volwassenenwerk.

Bron: vrtnws.be

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet