Undercover op een site voor sugardaddies: "Ik had meteen acht aanbiedingen"

27 september 2017
"22, studente psychologie en op zoek naar iemand die me meeneemt op leuke etentjes...". Redacteurs Karen en Max gingen undercover in de wereld van Sugardaddies en -babies.

Enkele dagen gelden doken ze op in het straatbeeld: gigantische billboards met een schaars geklede dame op en de ietwat vreemd vertaalde slogan: "O, een studentenlening? Date een sugardaddy!". 

Het betreft reclame voor de website richmeetbeautiful.com, waarop jongedames op zoek kunnen naar welgestelde heren om in hun onderhoud te voorzien. En vice versa. Daar kwam ondertussen heel wat kritiek op. Zo zou de website een soort verkapte escorteservice zijn. Maar is dat ook zo? Redacteurs Karen en Max zochten het uit.

Honderden potentiële partners

Max is in het echte leven 26 jaar en werkzaam bij Radio 1, maar op richmeetbeautiful.com is hij een vijftiger van stand, met een jaarloon van over de 100 000 dollar. Maar zelfs met dat riante, bij elkaar gefantaseerde jaarloon ontlokte hij geen interesse van bevallige deernes: "Je kan wel zoeken naar beschikbare dames, maar zelf reageren, digitale knipoogjes of cadeautjes sturen, dat kost geld.". Zo een 70 euro per maand, om precies te zijn. Als je een abonnement voor een jaar neemt kost het je 'slechts' 50 euro per maand. 

Dan had Karen heel wat meer succes: "Op richmeetbeautiful ben ik Charaj. Ik heb me volledig laten gaan, want als sugarbaby moet ik niet betalen. Ik heb een paar knipogen verstuurd en een paar minuten later begon ik te chatten met Mark, een zelfstandige uit het Brusselse." Ondertussen stuurden al negen mannen Charaj een persoonlijk bericht. Honderden mannen bekeken haar profiel. En dat allemaal op één dag. 

De man achter 'Victoria Milan'

het gerecht startte een onderzoek naar de website, want die zou aanzetten tot prostitutie. Maar hoe zit dat nu in de praktijk? In Noorwegen, waar de site vandaan komt, was alvast hetzelfde sentiment voelbaar, zegt Elisabeth Lannoo, correspondent in Noorwegen: "De man die de site startte is een Noor en een voormalig radiopresentator. Het is trouwens niet zijn eerste site, want hij startte ook al de beruchte datingsite 'Victoria Milan', een site voor mensen die een scheve schaats willen rijden." "

In Noorwegen is de nieuwe website minstens even slecht onthaald als in België. Iedereen lijkt er boos om. De campagne is ook verboden door de toezichthouder voor reclame."

Maar is het prostitutie?

Is dit nu prostitutie? Voor Max voelde het wel een beetje zo: "Ik woon zelf in Antwerpen. Voor mij voelde surfen op de website een beetje als door het Schipperskwartier wandelen." Volgens Karen is het iets van alle tijden: "Volgens mij kunnen sommige vrouwen er echt van genieten dat een oudere man hun wat geld toestopt." Het is alleszins van alle tijden en zolang het bestaat zullen mensen het gat in de markt vinden en het exploiteren.