Universiteit van Gent gaat over naar code rood: "Ervan overtuigd dat we onze verantwoordelijkheid moeten nemen"

15 oktober 2020
© Nicolas Maeterlinck (Belga)
De universiteit van Gent gaat vanaf maandag 26 oktober over naar code rood. Dat staat nu op de website van de UGent, nadat er gisteravond overleg over is geweest. "We zijn ervan overtuigd dat we onze verantwoordelijkheid moeten nemen" zegt rector Rik Van de Walle in 'De Ochtend'.

De UGent zet deze stap om de verdere verspreiding van het coronavirus in de maatschappij tegen te gaan en uit zorg voor de veiligheid en gezondheid van haar studenten en medewerkers", zo staat te lezen op de website van de universiteit.

Concreet betekent dit dat er zo veel mogelijk online les wordt gegeven. "Dit betekent niet dat de onderwijsactiviteiten stilvallen", voegt de unief eraan toe. "We doen er alles aan om de studievoortgang van de studenten aan te houden."

Lessen in kleine en grote groepen worden vervangen door afstandsonderwijs. Noodzakelijke practica zullen nog wel op de campus doorgaan, "weliswaar met inachtneming van verhoogde veiligheidsmaatregelen".

Lees verder onder de tweet van rector Rik Van de Walle

"We zijn ervan overtuigd dat we onze verantwoordelijkheid moeten nemen" zegt rector Rik Van de Walle ook in 'De Ochtend'. "We hebben tal van experten gecontacteerd. Hun advies was unisono, namelijk overschakelen naar ‘code rood’. Het enige twijfelpunt was het ogenblik waarop we zouden schakelen." 

Het startpunt werd uiteindelijk 26 oktober, omdat de omschakeling enige voorbereiding en logistieke organisatie vergt. 'Code rood' blijft zeker tot 22 november van kracht, maar mogelijk wordt het daarna nog verlengd.

"Geen studievertraging"

"Ook de examens, in januari, zullen sowieso coronaproof verlopen, met een beperkte aanwezigheid op de campussen én voor een deel online. Ik wil wel benadrukken dat de studenten geen studievertraging zullen oplopen", besluit Van de Walle. "Wij zullen alles online organiseren wat kan. Wat niet online kan, doen we dan toch in de universiteitsgebouwen."

Beluister het gesprek met Rik Van de Walle in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Radio 1 Select