“Uplace is een slecht project en moet er gewoon niet komen”

6 juli 2016
De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de stedenbouwkundige vergunning voor het Uplace-project in Machelen vernietigd. Het inmiddels beruchte project komt meer dan ooit op losse schroeven te staan. Björn Rzoska van Groen is tevreden. Matthias Diependaele van N-VA denkt er anders over. Hij vindt dat de procedures moeten gevolgd worden. Dat blijkt uit een debat in De Ochtend.

Is het over en uit voor Uplace? “Dit is een project dat de mensen niet willen, en dan moet je eerlijk zijn, en daar een streep door trekken” zegt Rzoska van Groen. “Uplace is slecht voor de gezondheid en de luchtkwaliteit”. Wat Groen betreft is het een slecht project, en moet het er gewoon niet komen. 

Dit is investeren in de economie van gisteren. Ik investeer liever in die van morgen
Björn Rzoska

Investeren in kleine ondernemers die stadskernen versterken, vindt Rzoska meer zinvol. 

Nieuwe aanvraag

Ondertussen maakte Uplace bekend dat ze een aanvraag voor een nieuwe bouwvergunning zullen indienen. De verantwoordelijken van het winkelcomplex hebben er alle vertrouwen in dat de plannen deze keer wel positief beoordeeld zullen worden.

"We hebben procedures in dit land, en die moeten gevolgd worden” reageert Diependaele.

Wie zouden wij zijn om vanuit de politiek een ondernemer te verbieden om een aanvraag in te dienen?
Matthias Diependaele

"Als je de procedures niet volgt, kom je terecht in een situatie van politieke willekeur, zoals men in andere landen ver buiten Europa toepast" zegt hij. "Op voorhand ergens een streep doortrekken of tegen mensen zeggen dat ze geen aanvraag mogen indienen, zijn praktijken waar N-VA niet achterstaat. We zullen kijken of de nieuwe aanvraag van Uplace deze keer wel conform de procedures en regelgevingen is.”

Diependaele en Rzoska maakten in De Ochtend ook een balans op van de Vlaamse regering. Beluister hieronder het volledige gesprek:

Radio 1 Select