Uroloog Bo Coolsaet krijgt 4 jaar cel, waarvan helft met uitstel, voor verkrachting minderjarige patiënte

26 november 2019
Bo Coolsaet en zijn advocaat Kris Luyckx (© Belga)
Uroloog Bo Coolsaet (80) is door de rechtbank in Antwerpen veroordeeld voor de aanranding en verkrachting van een minderjarige patiënte. Hij krijgt 4 jaar cel, waarvan 2 jaar met uitstel. Kris Luyckx, de advocaat van Coolsaet, vindt het vonnis een foutieve beslissing: "Ditmaal is de rechter meegegaan in een verhaal waar er weinig concreet bewijs is, maar enkel de geloofwaardigheid van het slachtoffer."

De zaak draaide om een nu 28-jarige vrouw die in 2006 bij Bo Coolsaet was langsgegaan om zich te laten behandelen voor blaasontstekingen en chronische bekkenbodempijn. Volgens de vrouw zou Coolsaet haar verkracht hebben met een instrument en raakte hij ook haar borsten en billen aan. Het slachtoffer was 15 toen het begon en het eindigde pas op haar 16. Negen jaar later, in 2015, diende de vrouw een klacht in tegen de uroloog voor verkrachting en aanranding.

"Verwerpelijke feiten die schokkend zijn voor de hele samenleving"

De rechtbank vond dat Coolsaet wel degelijk schuldig is aan de verkrachting en aanranding van de toen minderjarige vrouw. Hij zou bewust gehandeld hebben: "Het gaat om verwerpelijke feiten, die schokkend zijn voor de hele samenleving", klonk het bij de rechter. Verder zou er ook geen twijfel over bestaan dat de behandeling ongebruikelijk was, en medisch niet verantwoord. Coolsaet krijgt nu 4 jaar cel, waarvan 2 jaar met uitstel. Hij gaat in beroep tegen de uitspraak.

"Weinig concreet bewijs, maar enkel de geloofwaardigheid van het slachtoffer"

Kris Luyckx, de advocaat van Coolsaet, reageerde in 'De Wereld Vandaag' op de uitspraak: "Mijn cliënt was teneergeslagen net na het vonnis, maar besloot om er alles aan te doen om in hoger beroep wel tot een juiste beslissing te komen." Luyckx vindt het vonnis dan ook een foutieve beslissing: "En we zijn niet alleen, want het openbaar ministerie vorderde ook de vrijspraak. Het is een dossier waar men een onderscheid kan maken tussen believers en non-believers. Ditmaal is de rechter meegegaan in een verhaal waar er weinig concreet bewijs is, maar enkel de geloofwaardigheid van het slachtoffer."

Verschillende andere klachten

Sinds het nieuws over de vrouw bekend raakte, hadden nog verschillende andere vrouwen zich gemeld voor soortgelijke feiten. De advocate van het slachtoffer vroeg daarom op een eerdere zitting om de zaak uit te stellen, omdat ze meer tijd nodig had om de zaak voor te bereiden. Maar de rechtbank ging daar toen niet op in: de meeste andere klachten waren verjaard of geseponeerd wegens te weinig bewijzen. Daarom ging deze zaak alleen over de klacht van de 28-jarige vrouw.

Beluister het gesprek met advocaat Kris Luyckx in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend

Deze zomer praatte Kobe Ilsen een uur lang met strafpleiter Christine Mussche over de job van strafpleiters en advocaten. Die uitzending kan je hieronder herbeluisteren: 

Lijst van artikels