Usain Bolt is voor de derde Spelen op rij de snelste man ter wereld

15 augustus 2016
Usain Bolt heeft zijn onverslaanbare status extra kracht bijgezet. In de finale van de 100 meter rolde hij na een matige start iedereen op (9"81). Het zilver was voor de uitgejouwde Justin Gatlin, de Canadees De Grasse mocht als derde mee het podium op.
Tien minuten nadat de Brabançonne door het Estádio Olímpico João Havelange had gegalmd, brak voor velen het moment van deze Olympische Spelen aan: de 100 meter sprint bij de mannen.
 
Usain Bolt had dit jaar zijn showdoos thuisgelaten tijdens de opwarming, maar de race zelf verliep volgens het bekende stramien. Uitdager Justin Gatlin, die bij zijn voorstelling uitgefloten werd, schoot als snelste uit de startblokken. De Jamaicaanse zesvoudige olympische kampioen overschouwde het deelnemersveld 70 meter lang vanuit de achterhoede, waarna hij met de glimlach iedereen het nakijken gaf.

Wie gehoopt had op een olympisch record was er logischerwijze aan voor de moeite, maar met een winnende tijd van 9"81 laat de 29-jarige Bolt op het juiste moment wel zijn beste chrono van het seizoen noteren. De verliezers van de dag waren Yohan Blake (4e) en Jimmy Vicaut (7e). Tijdens de 200 meter (donderdag) en de 4x100 meter (vrijdag) probeert Bolt zijn unieke negenklapper te vervolledigen.

Misschien moet ik mijn naam veranderen naar Gold

Usain Bolt

Na afloop van de race kon Maarten Vangramberen voor de Sporza-microfoon halen. "Ik ben hier met één doel en dat is de triple-triple behalen. Ik heb vanavond de eerste stap gezet. Misschien moet ik mijn naam nu veranderen naar Gold in plaats van Bolt." De Jamaicaan had ook woorden van lof voor Nafi Thiam en haar collega's in de zevenkamp: "Het was een fantastische competitie. Ik heb het grootste respect voor de zevenkampsters. Ze doen zoveel disciplines op twee dagen tijd, dat is geweldig."

Meer op sporza.be